Държавен фонд Земеделие отхвърли повечето проекти, с които авторите им

...
Държавен фонд Земеделие отхвърли повечето проекти, с които авторите им
Коментари Харесай

Фонд "Земеделие" отхвърли проекти за къщи за гости, маскирани като такива за занаяти

Държавен фонд " Земеделие " отхвърли множеството планове, с които създателите им аплайват за финансиране на вложения в поддръжка на неземеделски действия, заяви преди ден разплащателната организация.

От постъпилите 29 плана 25 са минали до оценка за административно сходство и допустимост, а 4 не получават минималния брой точки за класиране. От 25-те плана до идващия стадий на разглеждане - до техническа и финансова оценка, доближават единствено два плана.

Оценителната комисия е решила, че 14 от недопуснатите планове не подхождат на задачите, заложени в процедурата. Те са със заложени строително-монтажни действия за обекти, чието функционално решение допуска потреблението им с туристическа цел като къщи за посетители или за персонално прилагане от притежателите им. От останалите 9 плана 7 са отхвърлени на други учредения, а по още 2 се правят спомагателни инспекции.

На интернет страницата на Държавна фирма " Земеделие " е оповестен лист с плановете, които не минават на следващ стадий - техническа и финансова оценка.

Фондът ще изпрати уведомителни писма до претендентите за това, че плановете им не са позволени. До седмица след приемането на писмата претендентите могат да подадат възраженията си пред изпълнителния шеф на институцията.

След привършване на процедурата по обжалване за допустимите планови оферти ще бъде направена техническа и финансова оценка.

Фондът напомня, че през сегашния програмен интервал 2014 - 2020 година финансирането на къщи за посетители със средства от Европейски Съюз е неприемливо.

" Къщите за посетители се трансфораха в нарицателно за неприятни практики по Програмата за развиване на селските региони 2007-2013 година Още през 2015 година Управляващият орган на програмата, в лицето на Министерството на земеделието, предприе нужните дейности пред българските и европейски институции да се прекрати субсидирането на туристически действия в селските райони за сходни вложения ", се показва в известие на фонда.

По искане на земеделското министерство фондът направи инспекция на финансираните по европроекти къщи за посетители. За 23 случая са формирани досъдебни производства. До инспекциите, прераснали в следствия, се стигна откакто през април предходната година тогавашният зам.-министър на стопанската система Александър Манолев беше махленски, че употребява като персонална благосъстоятелност къща за посетители, построена с еврофинансиране в родния му град. Последва оставка, следствие и съд против Манолев, а прокуратурата стартира инспекции на всички 746 къщи за посетители, построени в страната с евросредства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР