Държавен фонд "Земеделие" преустановява физическите проверки на място в свиневъдните

...
Държавен фонд "Земеделие" преустановява физическите проверки на място в свиневъдните
Коментари Харесай

Фонд Земеделие спира проверките в свиневъдните стопанства в цялата страна

Държавен фонд "Земеделие " прекратява физическите инспекции на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпоредена със заповед на изпълнителния шеф на Разплащателна организация към фонда Васил Грудев. Това е част от спешните ограничения, подхванати от страната, за предварителна защита и превъзмогване разпространяването на африканската чума по свинете.

При обмисляне на инспекциите на място фонд "Земеделие " всекидневно ще наблюдава информацията за настоящата епизоотична обстановка на формалния уебсайт на Българска организация по сигурност на храните. Преди посещаване на място при претендентите за финансово подкрепяне, ще бъде спазвана оповестената информация от БАБХ, както и за местоположението на свиневъдни обекти, по този начин и по отношение на наложените ограничавания за напредване на хора и транспортни средства.

Междувременно, в четири области стартира умъртвяването на дворни свине. Стопаните на прасета, отглеждани в вид "заден двор " в Шуменско, Сливенско, Ямболско и Пазарджишко, би трябвало да ги заколят. Мярката е за да се предотврати разпространяването на болестта. Експертите приканват към непринудено умъртвяване на животните. След 2 август всяко укрито прасе в тези области ще бъде евтаназирано и загробено.

"В 20-километровата зона към индустриалните ферми на територията на Област Ямбол да се прекрати развъждането на свине в обекти вид „ заден двор ", реши Централният епизоотичен съвет. Същата мярка ще се приложи и в Сливенско, където в домашни стопанства се отглеждат към 7500 прасета. Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните в Сливен доктор Пламен Пенчев предизвести, че в случай че стопаните не изпълнят това предписание, след съответната заповед може да се пристъпи към насилствена евтаназия и загробване на животните. Той добави, че първият вид е по-изгоден за стопаните, тъй като могат да запазят месото, а при наложително умъртвяване не се изплащат обезщетения. В региона има четири контролни пункта, почистват се и настилките на автомагистралата и пътищата. Двата свинекомплекса са със засилени ограничения за отбрана, оповестява още организация.

До 2 август би трябвало да бъдат заклани и свинете, гледани по дворовете в Пазарджишко. Санитарната зона е към 5 свинекомплекса в региона. Полицейски патрули ще наблюдават за нерегламентиран транспорт на животни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР