Държавен фонд Земеделие изплати 3,8 млн. лева на земеделски стопани,

...
Държавен фонд Земеделие изплати 3,8 млн. лева на земеделски стопани,
Коментари Харесай

Земеделският фонд изплати 3.8 млн. лева на стопани, пострадали от бедствия

Държавен фонд " Земеделие " изплати 3,8 млн. лв. на аграрни стопани, потърпевши от естествени бедствия. Държавната помощ е ориентирана към тези фермери,които не съумяха да подадат заявките си преди 26 септември. 

По време на огромния аграрни митинг фермерите настояха за незабавно погашение на обезщетенията за изумените от градушки, наводнения и суши ниви. Така в подписания меморандум с държавното управление залегна уговорката стопаните, подали заявление до 26 септември да получат подкрепяне до 3 работни дни. 

На 28 септември за тях бяха платени близо 18 милиона лв.. За останалите аграрни стопани срокът за подаване на заявки беше до 6 октомври и в този момент закъснелите стопани получават парите си. По схемата за държавна помощ са изплатени общо 21 600 000 лв., като право на подкрепяне имат земеделци, на които е публикуван протокол за 100% пропаднали площи. 

Компенсациите покриват до 80% от разноските за развъждане на плодове и зеленчуци и до 40 на 100 от разноските за зърнени култури.

В Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони е очакван инструмент за ръководство на риска, който да подкрепя фермерите при катастрофични събития и да бъде основан взаимно с европейски средства и с присъединяване на сектора.

Веднага след неговата реализация ще може в къс период посредством него да се подкрепя процесът на обезпечаване на земеделската продукция. Това сподели заместник-министър Александър Йоцев по време на среща с представители на Браншова камара " Плодове и зеленчуци ", която се организира в Земеделското министерство. 

Амбицията е този фонд да се учреди през 2024 година и още през 2025 година да може да проработи за сполучливо ръководство на риска, акцентира зам.-министър Йоцев. Участниците в срещата се сплотиха в разбирането, че подпомагането на застрахователния риск с този инструмент както ще понижи каузи на сивия бранш в овощарството и градинарството, който остава от години висок, по този начин и въпреки това ще спомага за преустановяване на непродуктивната процедура страната да компенсира пропаднали аграрни площи от своя бюджет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР