Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) преведе над 31 млн. лева (31

...
Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) преведе над 31 млн. лева (31
Коментари Харесай

ДФ Земеделие е изплатил над 31 млн. лева за протеинови култури за Кампания 2022

Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) преведе над 31 млн. лв. (31 116 684 лева) по Схемата за обвързано подкрепяне на протеинови култури (СПК) за Кампания 2022. Средствата са постъпили по сметките на 15 359 аграрни стопани, които отглеждат боб (зърно), леща, нахут, грах, фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан, както и смески от тях, оповестиха от ДФЗ.

Ставката по схемата за Кампания 2022 година е в размер на 248,37 лв. на хектар.

Право на финансова поддръжка имат градинари, които дават отговор на условията, написани в Наредба 3 от 17 февруари 2015 година Те би трябвало да обработват минимум 0,5 хектара (заедно или поотделно) с протеинови култури, а площите им да са възможни за подкрепяне по СЕПП. Схемата се състои в в допълнение субсидиране за площите, заети с протеинови култури. Културите от тази група, за които е планувано финансово подкрепяне, са избрани въз основата на наличието на протеин в тях (над 20 процента). Те са богати и на белтъчини, което ги прави значими за естественото почвено изобилие. Включването им в сеитбооборотните схеми, като прародители на други култури, понижава спомагателното азотно наторяване, което ги прави използвани и в биологичното земеделие.

Кандидатите по схемата могат по едно и също време да изпълнят и условията за съществуване на екологично ориентирани площи, ако разпоредбите са използвани за тяхното стопанство.

Протеиновите култури са значими за селското стопанство, защото обезпечават хранителния и фуражен баланс. Те оказват и удобно екологично влияние върху земеделската земя, климата и водите, напомнят от ДФЗ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР