Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ отваря от 26 октомври до 13

...
Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/ отваря от 26 октомври до 13
Коментари Харесай

ДФЗ започва прием по подмярка COVID 3

Държавен фонд "Земеделие " /ДФЗ/ отваря от 26 октомври до 13 ноември 2020 година банкет на планове за подкрепяне по подмярка 21.3 "Извънредно краткотрайно подкрепяне за дребни и междинни предприятия и приети групи и организации на производители Коронавирус 3 " от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, оповестиха от пресцентъра на ДФЗ.

Кандидатстването е с план през Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България 2020 /ИСУН/. Подмярка "COVID 3 " е с бюджет над 7 млн. лв. (7 321 096 лева.).

Допустими за подкрепяне по нея са микро, дребни или междинни предприятия според Закона за дребните и междинните предприятия, осъществяващи преправка на селскостопански артикули, включени в Приложение I към Договор за функционирането на Европейския съюз, или на памук, като се изключи рибни артикули, както и групи, и организации на производители, които реализират преправка, предложение на пазара или развиване на селскостопански артикули.

Подпомагането е предопределено за дребните и междинни предприятия, преработващи първична земеделска продукция: мляко и млечни артикули, в това число яйца от птици, като се изключи произвеждане, преправка и/или маркетинг на артикули, наподобяващи/заместващи мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; плодове и зеленчуци, в това число гъби; пчелен мед и пчелни артикули като се изключи произвеждане, преправка и/или маркетинг на артикули, наподобяващи/заместващи пчелен мед и пчелни продукти; зърнени, мелничарски и нишестени артикули като се изключи произвеждане, преправка и/или маркетинг на самун и тестени изделия; растителни и скотски масла и мазнини като се изключи произвеждане, преправка и/или маркетинг на маслиново масло; механически и медицински култури, в това число маслодайна роза, билки и памук, като се изключи произвеждане, преправка и/или маркетинг на тютюн и тютюневи произведения, захар и сладкарски изделия; и подготвени храни за селскостопански животни (фуражи). Финансово подкрепяне не се дава за действия, свързани с риба и рибни артикули, гроздова отплата, вино и оцет.

Подпомагането е предопределено за дребните и междинни предприятия, преработващи първична земеделска продукция, които са отвън обсега на Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020. Финансовата помощ по подмярка "COVID 3 " е в размер на 5 % от цената на заявените доходи от реализация на модифицирани селскостопански артикули за 2019 година или за лице, заето в предприятието и се изплаща под формата на еднократна сума в размер на 270 лева за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на личния състав по данни от Национална агенция за приходите.



Водещо изискване при "COVID 3 " е дотации да се дават в случаите, че в предприятието има открит спад на приходите от продажба на модифицирани селскостопански артикули с минимум 20 %. Таванът на финансова помощ за предприятията по подмярка "COVID 3 " е до 50 хиляди евро.

Условията за даване на помощите и документите за кандидатстване по подмярката са написани в оповестената в "Държавен вестник ", бр. 70 от 7.08.2020 година Наредба номер 2 от 5 август 2020 година за използване на мярка 21 "Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани и дребни и междинни предприятия, които са изключително наранени от рецесията, провокирана от COVID-19 " от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 - 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР