Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) изплати общо 4,1 млн. лв. (4

...
Държавен фонд Земеделие“ (ДФЗ) изплати общо 4,1 млн. лв. (4
Коментари Харесай

Рибарският бизнес и общините получиха финансиране от 4.1 млн. лева

Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) изплати общо 4,1 млн. лева (4 073 243 лева.) на 24 бенефициери по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР 2014-2020). От тях 970 488 лева са безплатна финансова помощ за осъществяването на шест общински плана. Останалите 3 102 755 лева са оторизирани на 18 компании, които осъществят частни вложения и нововъведения. 

С финансовата поддръжка на Европейския фонд за морско дело и риболовство частните претенденти реализират необятен кръг от действия. Повечето планове имат за цел да усилват индустриалния потенциал на съществуващи рибовъдни ферми и рибопреработвателни предприятия. Други са ориентирани в областта на нововъведенията и развиването на туристическите услуги. 

Община Созопол, която получи 392 380 лева по ПМДР 2014-2020, продължава реконструкцията на инфраструктурата на пристанището в черноморския град. Публичният план е контрактуван по размер 1.8. „ Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и лодкостоянки “, бранш „ Инвестиции ориентирани към създаване и/или рационализация на лодкостоянки “. Общата стойност на утвърдената дотация е 750 138 лева Проектното предложение включва замяна на обслужващия лодкостоянката кран, ремонт на съществуващи хелинги, създаване на видеонаблюдение. Инвестицията включва още възобновяване на настилката, както и озеленяването в региона на бреговото оборудване. Изпълнението на плана ще ограничи и замърсяването на морската вода в региона на оборудването, като ще усъвършенства изискванията за разтоварване и продажба на риба.

ДФЗ изплати 233 442 лева на община Поморие по размер 4 „ Инвестиции в качеството на живот и привлекателността на рибарския регион “ от Стратегията за водено от общностите локално развиване на  МИРГ „ Поморие “. Проектът, който включва рехабилитация на крайбрежната алея и зелените площи на улица „ П. К. Яворов “, има за цел да увеличи привлекателността на рибарския регион и ще се усъвършенства средата за живот на територията на МИРГ-Поморие.

На община Доспат са оторизирани 81 641 лева за създаване на туристическа инфраструктура, която включва беседки, места за пикник, както и паркинг за коли, кемпери и туристически каравани край язовир Доспат. Проектът се осъществя по размер 7.1 „ Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с дребните риболовен стопанства и туризма, в интерес на дребни риболовен общности “ от Стратегията за водено от общностите локално развиване на МИРГ „ ВЗР: Батак-Девин-Доспат “. 

ДФЗ преведе общо 126 277 лева на община Аврен за осъществяването на два плана по ПМДР 2014-2020. По първия са оторизирани 105 245 лева Инвестицията е по размер 3 „ Подкрепа за инфраструктура и действия за възстановяване средата на живот и запазване на околната среда посредством дейно потребление на екологичните дадености “ от Стратегията за водено от общностите локално развиване МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен “. Финансовата помощ се дава за създаване на общински пазар за продажба на пресни и модифицирани риба и аквакултури. Вторият план на МИРГ-а е по размер 2 „ Подкрепа за вложения в действия различни на рибарството и аквакултурите в други браншове на морската стопанска система, най-вече в туризъм и развиване на туристически атракции. По него са преведени 21 032 лева, които са за възобновление на интереса към локалното занаятчийството и традициите, свързани с рибарския занаят.

Община Самоков получи 36 746 лева по размер 04 „ Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с възобновяване и развиване на рибарската територия “ от Стратегията за водено от общностите локално развиване на  МИРГ „ Самоков “. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за възобновяване на площадното пространство в село Райово, община Самоков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР