Държавен фонд да инвестира по 100 млн. лв. годишно в

...
Държавен фонд да инвестира по 100 млн. лв. годишно в
Коментари Харесай

Нинова тръгна да спасява Северозапада

Държавен фонд да влага по 100 млн. лева годишно в Северозападна България, предлага Българска социалистическа партия със собствен план на закон. Идеите бяха показани през днешния ден във Враца от соцлидера Корнелия Нинова и депутати.

" Кохезионната политика и частични единични ограничения на разнообразни държавни управления не дадоха резултат и Северозападният район продължава сензитивно да изостава в своето развиване ", уточни Нинова. Икономическите и обществени последствия от рецесията ще обиден най-силно по-слабите райони и ще доведат до още по-големи неравенства. На неналичието на произвеждане, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села би трябвало да се отговори с явен и сложен проект за догонващо развиване, разгласи тя.

Българска социалистическа партия предлага за петте области да бъде основан фонд за държавни вложения, който да влага годишно 100 млн. лева в сдружения и недвижимо имущество на територията на общините от района. Неотложно е намирането на вложители в района, като страната би трябвало да предложи тласъци, считат от партията. Фондът би следвало да подкрепя финансово общините и бизнеса в района и за построяването на индустриални паркове, техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преправка на земеделска продукция, като поеме против 10-годишен ангажимент за изкупуване на земеделска продукция от локални производители.

Въпреки че у нас е признато, че няма място за още университети, Българска социалистическа партия желае субсидиране на планове в региона на висшето и приблизително обучение, ориентирани към районните потребности. Освен тласъци за вложения в района, се оферират и тласъци за млади квалифицирани фрагменти под формата на жилищни стратегии и отпущането на студентски стипендии против ангажимент за завръщане в района. За решение на казуса с неналичието на аптечно обслужване в района, левицата предлага разкриването на общински денонощни аптеки.

Законът на Българска социалистическа партия надали ще види бял свят, само че е добър мотив да се напомни, че всички предизборни обещания за специфична грижа към Северозапада нормално остават сред страниците на тактиките и стратегиите. При второто си държавно управление ГЕРБ шумно популяризира целенасочена капиталова стратегия за западащите райони (насочена освен към Северозападна България, само че и към Странджа-Сакар, пограничните региони, планинските и пр.) и дори я написа, само че по този начин и не й обезпечи финансиране, макар че бе набелязана финансова рамка от цели 1.3 милиарда лева Така Северозападна България остава измежду най-бедните райони на Европа, с най-лошите пътища, с сложен достъп до опазване на здравето, с висока безработица, ниски заплати и застаряващо население.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР