Държавен блок с 60 апартамента беше продаден на търг на

...
Държавен блок с 60 апартамента беше продаден на търг на
Коментари Харесай

Как държавата продаде жилищен блок на цени в пъти под пазарните?

Държавен блок с 60 жилището беше продаден на търг на цена три пъти по-ниска от тази, на която хората си купуват жилища в региона на парцела.

Става дума за необработен блок на Националната електрическа компания.

Търгът е извършен преди няколко седмици, а спечелилият покупател е бил единствен претендент - без съперници, споделя бТВ.

От НЕК настояват, че цената е толкоз ниска, тъй като блокът е амортизиран и в никакъв случай не е употребен.

Блокът се намира в квартал „ Кайлъка “ в Плевен. Той е изработен от тухла и бетон на 5 етажа, с  60 жилището и 18 гаража и е строен преди 20 години. В него е трябвало да живеят наши и съветски експерти за обслужване на бъдещата атомна електроцентрала Белене. Ядрената централа по този начин и не заработва и едвам тази година, през ноември, притежателят на блока - Националната електрическа компания - продава постройката на търг.

„ На годишна база за тази постройка за защита, застраховки, за амортизации, локални налози и такси, са към 100 000 лв., т.е. за актив, който в действителност не ни носи никакви изгоди. Факт е, че 20 години не сме я употребили, факт е, че се взе в последна сметка това решение на Народното събрание за преустановяване на плана " Белене " “, сподели изпълнителният шеф на НЕК Марин Димитров.

Търгът за продажба на постройката е разгласен на обществена платформа и локален уебсайт в интернет. Началната цена е малко над 2 478 000 лв.. Стъпката за наддаване е 5%. Явява се единствено един претендент - огромна локална компания за произвеждане на дограми. Тя наддава единствено един път и печели жилищния блок за 2 602 299 лева При обща разгърната повърхност от малко над 5800 квадрата това прави към 227 евро на квадратен метър. За съпоставяне, съгласно брокер от Плевен, междинната цена за жилища в този и прилежащите му квартали е съвсем пет пъти повече - 1000 евро на квадрат.

„ За да е съвършено жилището – се търгуват приблизително към 1300-1500 евро, само че в множеството случаи за към 1000 евро на квадрат се купуват жилища, които имат своите леки дребни забележки и новият притежател ще би трябвало да ремонтира. Има задоволително купувачи на пазара, които са най-малко два пъти повече от продавачите “, сподели брокерът Кристиян Цветанов.

Предвид някои пукнатини и други провали по фасадата на блока на НЕК, той ще се нуждае от ремонт, споделиха за бТВ строители. Това съгласно тях би свалило цената на към 800 евро на квадрат - т.е. три и половина пъти над цената, на която Националната електрическа компания е продала парцела.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР