Държавата започва да плаща за кръводаряване. В опит да ограничи

...
Държавата започва да плаща за кръводаряване. В опит да ограничи
Коментари Харесай

Държавата ще плаща за даряване на литър кръв

Държавата стартира да заплаща за кръводаряване. В опит да ограничи противозаконната търговия с кръв и кръвни артикули, ръководещата коалиция пристъпва към въвеждане на публично възнаграждение за кръводарителите. Това плануват промени в закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, готови от депутати на четирите партии в обединението, написа.

Сега главен принцип в закона е безвъзмездността на даряването. Това обаче не взема решение проблемите, които има в този бранш от години - незаконната търговия с кръв и кръвни артикули е социална загадка, а преди всяка интервенция болничното заведение изисква подаяние на кръв от околните на пациента. Именно тези практики ще се опитат да прекратят ръководещите.

Депутатите не трансформират главните правила в закона, т.е. кръводаряването ще се реализира при съблюдаване на правилата на доброволност и безвъзмездност. В разноските за взимане на кръв обаче се включват нови пера, а други се покачват. Така подкрепителната храна ще е в размер на 15 лева, а не 8 лева, колкото е по сегашната разпоредба. На кръводарителя ще се възвръщат направени разноски за превоз до 35 лева, които той ще би трябвало да потвърди с документи - в този момент тази сума е 5 лева Сега се поставят и 6 лева за алегоричен подарък на кръводарителя, за които от претекстовете не излиза наяве дали влизат в другите суми или остават настрана - неяснотата идва оттова, че в този момент сумите се записват в закона, а до момента бяха предмет на разпоредба към него.

Новият тласък е ваучер за сума, която ще е равна на 50% от дневното трудово заплащане, изчислено въз основа на междинната заплата за страната. По данни за март 2022 година тази сума ще е 41,70 лева, като действително ще бъде повече, защото заплащането ще се вкара от идната година, а тогава междинната заплата ще е повишена с още.

Остава и опцията лечебното заведение да заплаща за кръв при незабавни случаи и при липса на налични количества от нужната кръвна група; за произвеждане на ваксини, серуми и имуноглобулини; за научноизследователски цели. Цените ще бъдат от 120 до 180 лева на литър, като в този момент отново има такова възнаграждение, а цените са 90 и 100 лева

Както и до момента, всеки кръводарител ще има право на два спомагателни дни заплатен отпуск.

Други значими промени засягат използването на Националната система за ранен надзор и предварителна защита живота и здравето на реципиента (NAT), която за пръв път се записва в закона. Императивно се записва, че разноските за използването на тази система се обезпечават от държавния бюджет. С нея доста ще се усъвършенства диагностиката на донорската кръв.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР