Държавата започва да изпитва трудности при финансирането си от вътрешния

...
Държавата започва да изпитва трудности при финансирането си от вътрешния
Коментари Харесай

Държавата не успя да набере 500 млн. лв. дълг заради слаб интерес и висока доходност

Държавата стартира да изпитва компликации при финансирането си от вътрешния пазар. Слаб интерес и търсена висока рентабилност провалиха аукциона за 10.5-годишни ДЦК в понеделник. Министерството на финансите предложи облигации за 500 млн. лева, само че декларираният интерес беше за едвам 452 млн. лева, което се случва за пръв път от доста години насам.

Средната цена на подадените поръчки е била 91.41 на 100 номинал, което значи рентабилност 2.43%. В резултат от финансовото ведомство са решили да отхвърлят всички поръчки. Последният аукцион на държавни облигации с подобен матуритет беше в края на октомври, като тогава реализирана рентабилност беше 0.53%. Сега единствено купонът по книжата е 1.50%.
Висока цена
" Министерството на финансите не утвърди декларираните поръчки, отчитайки положението на фиска и задачата за финансиране при оптимална допустима цена ", се споделя в формалното известие на ведомството на Асен Василев. Преводът на това евфемистично изречение е, че от финансовото ведомство не са удовлетворени от поисканата висока рентабилност от вложителите. Все отново сходно нещо не се случва за първи път - преди година със същите причини бяха отхвърлени поръчки за ДЦК за 200 млн. лева

Доходността стартира да се покачва през тази година поради войната в Украйна, която усили геополитическия риск и спредовете с немските държавни облигации. Според представители на банковия бранш обаче сега фактор са и упованията за повишение на лихвите, както и огромните излъчвания, които се струпаха на вътрешния пазар. Само през март бяха пласирани ДЦК за 1 милиарда лева, а с емисията от понеделник трябваше да се добави още половин милиард.
Реклама Ще е необходим още дълг
Още преди войната държавното управление на България заложи рекордните 7.3 милиарда лева дълг, с които би трябвало да се рефинансират падежиралите през годината бумаги и да се покрие плануваният недостиг за годината. В края на март страната изплати падежираща еврова емисия в размер на 1.275 милиарда евро. Така към 1 април равнището на фискалния запас е към 6.2 милиарда лева, в случай че се съди по данните от ръководство " Емисионно " на Българска народна банка. Въпросът е, че към март бюджетът е на остатък 230 млн. лева, а държавното управление възнамерява в края на годината да приключи на недостиг 5.9 милиарда лева, които би трябвало да се финансират с дълг. Затова на държавното управление ще му се наложи да излезе и на външните пазар. Според банкови дилъри страната може да набере от там сред 1.5 и 2 милиарда евро в идващите месеци.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР