Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в

...
Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в
Коментари Харесай

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата. В края на месеца става ясно колко са загубите

Държавата заделя 4,5 милиарда лева за поддръжка на стопанската система в рецесията, основала се поради пандемията от ковид. Това разгласи на ексклузивен брифинг в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов.



Правителството отделя половин милиарда лева за увеличените разноски на Министерствата на опазването на здравето, на защитата и на вътрешните работи, сподели още Борисов.

" Капитализира се Българската банка за развиване - с 500 милиарда лева се подсигуряват заемите на компаниите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски заеми на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще подкрие страната, а останалите 40 - работодателите. Освен това, на следващия ден на Министесрки съвет ще гласуваме 50 млн. лева за великденски надбавки на пенсионерите ", сподели още Борисов.

Той разгласи, че заплащането на налозите се отлага до 30 юни. 

Той увери, че до 8 седмици у нас ще стане допустимо производството на респираторни апарати. Борисов осведоми, че към общата поръчка на Европейска комисия страната ни е поръчала 1 милион теста за ковид.

„ Ние като държавно управление се ръководим от следното предписание - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите “, сподели още министър-председателят.

„ Много по-развити страни от нас се лутаха и в рамките дневно или два си сменяха напълно концепцията си. Не мога да не загатна и страните, които не се оправиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите съперници не престават да го пропущат “, уточни министър председателят.

„ Когато се изготвят стопански ограничения за неустановен интервал от време, няма академик в света сега, който да каже месец, два, три, година. Няма институт, който да каже, че има лекартво или ваксина за COVID-19 “, каза Борисов.

По думите му самият той персонално е попитал израелския министър председател за методите на тестване за ковид. „ Той сподели, че няма бърз сигурен тест. Техните лаборатории смятат, че по-рано от 8 седмици и те нямат да могат да основат “, сподели Бойко Борисов.

„ Вярвам, че моите сътрудници в Брюксел ще купят и ще дават най-хубавото, което има, с цел да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно положително соломоновско решение. Всички ние в Европейски Съюз ще купим едни и същи проби, които ще предоставим. Цялата промишленост в този момент се пренастройва, с цел да достави дрехи и маски “, безапелационен бе Борисов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР