Държавата въвежда нови стандарти за храните. Те ще посочват какво

...
Държавата въвежда нови стандарти за храните. Те ще посочват какво
Коментари Харесай

Въвеждат стандарт за месните и млечните храни

Държавата вкарва нови стандарти за храните. Те ще показват какво да е минималното наличие на главните съставки, с цел да се подсигурява качеството им. Колко месо ще има в кренвиршите - ревизира Георги Георгиев.

Новите правила би трябвало да сложат завършек на двойния стандарт при храните у нас и тези в Западна Европа. С тях страната ще задължи преработвателите да влагат минимални количества месо в саламите, мляко в сиренето и кашкавала и плодов сок в безалкохолните питиета да вземем за пример. По-качествена ли ще е храната, която стига до трапезата ни?

Стандартът ще дефинира какъв брой минимум от даден артикул би трябвало да бъде вложен при производството. Такива условия ще има към продуктите, които най-често слагаме на трапезата – обичайните млечни и месни произведения.

„ Когато един артикул се пуска под наименованието кренвирш, без значение кой го пуска, всеки производител би трябвало да обезпечи минимално наличие на избран тип месо, мазнини, сол и така нататък ”, съобщи Димитър Димитров от Министерство на земеделието и храните.

За да проверим има ли месо в саламите, екип на NOVA влиза в този месарски магазин.На въпрос има ли кренвирши без месо, Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите отговори:

„ Ако някой е направил такива – значи ще вземе Нобелова премия. ”

Сега минимални условия за наличието има единствено за месните артикули „ Стара планина ” и млечните по БДС.

„ И сега има доста артикули с доста високо качество – ние имаме 20 продукта „ Стара планина ”. 85 % в кренвирша „ Стара планина ” е месото ”, съобщи Чамова.

Идеята е обаче стандарти да има за всички преработватели. А при установяване на минималния състав ще се употребява непознатия опит.

„ Примерно в Англия – една наденица е свинска, какъв брой свинско се съдържа, в случай че е телешка – какъв брой, в случай че има нещо друго – по какъв начин да е означено. Например, за наденица от свинско – най-малко 32 %, свинско – 30 % ”, сподели Димитър Димитров от Министерство на здравеопазването.

„ Евтините артикули няма по какъв начин да съдържат месо, месото е 8 лева, няма по какъв начин, кренвиршите са 2-3 лева Може би до 10 лева това е цената при наденицата, с цел да има месо в нея ”, сподели продавачът в месарски магазин, Галина Тонкова. Тя изясни, че същинското месо има период на валидност до 5 дни.

Стандарт ще има и за сиренето, кашкавала и киселото мляко.

„ Те би трябвало да са направени от 100 % мляко, разликата е в хранителната стойност, в степента на зреене, водното наличие, тъй като едно е сиренето по БДС – 44-46 % сухото вещество, друго е в случай че е 32 %. Вие единствено в 1 кг сирене имате с 50 % повече наличие, клиентът заплаща повече вода в една буца сирене и в случай че счита, че е по-евтино – тъкмо противоположното ”, изясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Засега стандарт не се планува за шоколадовите артикули защото за тях важат общоевропейски условия. Все още страната изготвя цялостен лист на храните, за които се вкарват стандарти. Промените обаче ще влязат в действие напълно скоро.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР