Държавата, в лицето на всички власти, е подценявала киберсигурността. Последствията

...
Държавата, в лицето на всички власти, е подценявала киберсигурността. Последствията
Коментари Харесай

Гешев: Държавата, в лицето на всички власти, е подценявала киберсигурността

Държавата, в лицето на всички управляващи, е подценявала киберсигурността. Последствията на офанзива като в Национална агенция за приходите могат да са тежки. Това съобщи заместител основният прокурор Иван Гешев на форума „ Взаимодействие сред обществената и частна сигурност за противопоставяне на киберзаплахи “.

"До преди години в една банка имаше по няколко хакерски опита дневно, през днешния ден се стига до хиляди такива в страната. Това съставлява сериозна заплаха и за бизнесите, и за обществото ", сподели още той.

"Трябват законодателни промени, защото наказванията за компютърни закононарушения няма да дадат предварителна защита. Друго отчасти решение е да имаме специалисти, които да реагират в случаи като офанзивата против Национална агенция за приходите ", разкри Гешев.

"Главата, касаеща компютърните закононарушения се нуждае незабавно от ремонт ", съобщи основният прокурор Сотир Цацаров на форума.

"В рамките на към две седмици направих много срещи, сформирахме една работна група, която работи за промени в Наказателен кодекс и при започване на октомври месец ще бъде проведена среща и след необятен разбор ще предложим съответни текстове ", заяви вицепремиерът Марияна Николова.

"Не може за компютърни престъпения, наказванията да са до 2 години затвор и санкция 3000 лв. ", разяснява Николова.

"Благодарение на бързата работа на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата бързо разкрихме причинителя на офанзивата против Национална агенция за приходите. Разкрихме и методът, по който е станала офанзивата. Стана ясно и на всички, че това в действителност е сериозен проблем. Киберсигурността е толкоз значима, колкото и физическата сигурност ", разкри вътрешният министър Младен Маринов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР