Държавата увеличава лимита на дълга, защото трябва да има достатъчно

...
Държавата увеличава лимита на дълга, защото трябва да има достатъчно
Коментари Харесай

Държавата увеличава лимита на дълга до 10 млрд. лв., защото трябва да има достатъчно ликвидност

Държавата усилва лимита на дълга, тъй като би трябвало да има задоволително ликвидност, уточни от трибуната на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов в хода на дебата за актуализацията на бюджета за 2020 година

Министърът е безапелационен, че увеличението на лимита на държавния дълг от 2.2 на 10 милиарда лева е необходим за фискален буфер при вероятно задълбочаване на рецесията и нито един лев няма да бъде изхарчен като спомагателен разход от бюджета, без това да бъде гласувано от Народното събрание.

" Моята роля, като член на държавното управление и като финансов министър, е да подсигурявам страната, че ще продължи да действа, без значение какъв брой време ще продължи тази рецесия. Ние сме във валутен ръб, ние не можем да разчитаме на обезценка ", уточни Горанов.

Той увери депутатите, че разчита на тяхната поддръжка, с цел да че се осъществят посредством смяна в бюджета първичните ограничения, които са препоръчани от държавното управление, посочи финансовият министър.

„ Ако на следващия ден с лека ръка стопим запасите си и нямаме гаранция, че в други ден ще можем бързо да ги възстановим, алтернативата каква е? Няма. Когато имаме задоволително ликвидност във фискалния запас, а поемането на дълг сега е един от дребното разновидности за осъществяване на фискални буфери в смисъл на ликвидност, дружно с вас можем да вземем всевъзможни решения. Ако нямаме сходни ликвидни буфери в сметката на страната в Българска народна банка, не можем да взимаме никакви решения “, посочи финансовият министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР