Държавата увеличава акционерното си участие в капитала на Българска банка

...
Държавата увеличава акционерното си участие в капитала на Българска банка
Коментари Харесай

Държавата увеличава акциите си в ББР с до 700 млн. лева

Държавата усилва акционерното си присъединяване в капитала на " Българска банка за развиване " АД ББР на обща стойност до 700 млн. лв.. Това е решение на държавното управление от днешното съвещание, извършено в онлайн среда.

Парите от увеличението на капитала на " Българска банка за развиване " АД ще се употребяват за осъществяване на ограничения за подкрепяне на стопанската система по отношение на епидемията от COVID-19, в това число за издаване на портфейлни гаранции към банките, които да им разрешат да дават по-гъвкави условия за бизнес заеми за избран интервал при избрани условия и самостоятелна преценка на всеки съответен случай.

Припомняме, през вчерашния ден бе решено, че 4,5 милиарда лв. ще бъдат отделени за стопански ограничения. От тях 1 милиард лв. са за поддръжка на компаниите, които желаят да запазят чиновниците си.

Капитализира се Българската банка за развиване (ББР) с 500 милиона лв.. Така се дават гаранции на заемите на бизнеса, който може да вземе капитал в размер на 2,5 милиарда лв., разгласи още Борисов. Правителството отделя 500 милиона лв. за увеличените разноски на Министерството на защитата, Министерството на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи.

Meрките, които се планува ББР да предприеме, целят обезпечаване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и активността на МСП, наранени от пандемията на COVID-19, за понижаване до най-малко на рисковете от изпадане в рецесия на ликвидност и превантивна поддръжка на бизнеса, в това число и посредством шерване на риска с комерсиалните банки в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР