Държавата трябва задължително да продължи да функционира. Икономиката сериозно не

...
Държавата трябва задължително да продължи да функционира. Икономиката сериозно не
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Излишъкът за първите три месеца е 1,6 млрд. лева

„ Държавата би трябвало наложително да продължи да действа. Икономиката съществено не работи, отсрочихме заплащания, само че по едно и също време с това би трябвало да се подсигурява осъществяването на главните функционалности на страната – опазване на здравето, обучение, обществена система, сигурност ". Това съобщи в студиото на " Още от деня " по Българска национална телевизия Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява Парламентарната комисия по бюджет и финанси.
" В актуализацията на бюджета предвидихме недостиг, с цел да може да компенсираме спада в приходите за интервала, в който работата стопира или мощно понижава. Тези пари ще бъдат планувани по схемата 60/40, която ние ще допълним и страната ще поеме и осигуровките на чиновниците, а за работодателя ще останат единствено 40% от заплатите “. 
По думите на Стоянова не би трябвало да забравяме, че сме във валутен ръб и нямаме опция да финансираме по различен метод, с изключение на посредством заеми. Именно това е повода за поисканото нарастване на лимита за заем. „ Ние не можем да раздаваме пари просто ей по този начин. Ние не сме Съединени американски щати и Доналд Тръмп, които са пуснали печатницата за долари и раздават. Не може да се раздават пари на калпак. Те би трябвало да се дават на тези, които имат потребност от тях “, добави тя.
„ Работниците, които са били съкратени, ще би трябвало да се записват в Бюрото по труда и да получат полагащото им се обезщетение за безработица. Що се отнася до самонаетите и такива, които са в неплатен отпуск, те могат да се възползват от безлихвения месечен заем от 1500 лева с гратисен интервал 5 години и период за връщане до 10 години. Самоосигуряващите се не могат да отидат в бюрата по труда, тъй като те не са плащали осигуровки за безработица и нямат право на такова обезщетение. Те няма по какъв начин да бъдат безплатно подкрепени. За да се самоосигуряваш, ти си свободен човек – не искаш да работиш на заплата. Когато си избрал този метод на активност, ти си поел и някои задължения, като този да не се осигуряваш за безработица. Тези хора не могат да отидат в бюрата по труда, тъй като не са внасяли там. Те са внасяли само за пенсии. Трябва да има консенсус, с цел да може да им се помогне безплатно. Освен това, аз не съм сигурна, че те са толкоз изпаднали, някои от тях имат средства, с цел да продължат без приходи прочут интервал от време “, означи Стоянова. Тя посочи, че от помощта в рамката 60:40 няма да могат да се възползват предприятия, които нямат активност, тъй като са я прекратили. Те би трябвало да преминат към други варианти, като, да вземем за пример, неплатен отпуск за чиновниците.
Според нея програмата, която обезпечава безлихвения заем, е доста добра, тъй като няма да е належащо да се преглежда кредитната история на потребителя, няма да има и други условия. Тези стабилизиращи ограничения са ориентирани към дребния бизнес. Има и друга опция за тях - заем до 100 000 лв. - още веднъж безлихвен с гратисен интервал 5 години и период за връщане до 10 години. При отпущането на безлихвения заем ще се прави самостоятелна оценка от страна на банките.
Земеделските производители ще продължат да бъдат подпомагани от страната от европейските фондове, откъдето ще се пренасочат средства за браншове, необхванати от директни заплащания. Освен това тя съобщи, че към този момент е създадена скица, в която да аплайват кланици с изискването да изкупуват български агнета на цена не по-ниска от 5 лева живо тегло. Стоянова увери, че българските банки са в устойчиво положение. Неотдавна всички те са минали стрес тест при доста по-строги условия. Затова те имат подготвеност да поемат отсрочване на плщанията по заемите на потребителите.
Шефката на бюджетната комисия увери, че към 30 март хазната е цялостна, а остатъкът за първите три месеца е 1,6 млрд лв..  До края на годината обаче се чака недостиг от 3,5 милиарда лв.. Не считам, че до края на годината ще останем единствено с тази актуализация на бюджета, сподели още Менда Стоянова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР