Държавата трябва да сложи край на екорекета, трябва да се

...
Държавата трябва да сложи край на екорекета, трябва да се
Коментари Харесай

Банско отчита уникален летен сезон и започна подготовката за зимния

Държавата би трябвало да постави завършек на екорекета, би трябвало да се одобри по-бързо Планът за ръководство на Пирин

„ Аз съм от Правец, работя към този момент пет зимни сезона в Банско, само че тази година за първи път не си стегнах куфарите за морето, а останах в курорта. В Банско към този момент има и мощен летен сезон, доста туристи и доста работа. “ Това ни споделя младо момче, което работи като барман в кафене в центъра на курортния град. Всъщност това отразява и фантазията на банскалии да станат целогодишна туристическа дестинация, да задържат работната си ръка, да не затварят през лятото хотелите.
 14-6  14-1  14-2  14-4  14-5  14-3
„ На верен път сме, и това ще стане, само че тази година фактически отчитаме един неповторимо добър летен сезон. С 30% има нарастване на туристопотока спрямо предишното лято. Спечелихме с богатата културна и фестивална стратегия “, споделя кметът на Банско Георги Икономов.

И в действителност курортният град не остана уединен и спокоен през лятото. Едно след друго се редяха събития, които привлякоха туристи.

Хиляди пристигнаха за джаз фестивала, балетния фест, а площадът на Банско безусловно се пукаше по шевовете, над 20 хиляди едвам се побраха, с цел да гледат концерта на Драгана Миркович. През целия сезон се редуваха неповторими изложения, проява на остарели занаяти, спортни събития, пленери, концерти, кино под небето и какво ли още не.

Заради това локалните нарекоха Банско – зимна столица и летен оазис.

„ Доскоро името на града извикваше в съзнанието ни пленителни зимни картини, бял бухнал сняг, съвършени писти, международни и европейски купи по ски и сноуборд. Доскоро… Вече няколко години, обаче думата Банско напълно не се свързва единствено със зимата.. Банско се трансформира в известна, страхотна и търсена лятна дестинация освен за българи, а и за гърци, македонци, румънци, германци, руснаци и доста други.

Голяма част от хотелите започнаха да работят целогодишно. Уникалните, зелени и прохладни градини на механите се трансформират в притегателна мощ за всички, които желаят да опитат същинските бански специалитети.

Целият град е облечен в цветна одеждa и всеки посетил Банско се потапя в красиво озеленения площад и улици. След ремонта и непрекъснатата поддръжка на парка, той е мястото, което събира всекидневно стотици майки с деца и младежи по своите детски кътове и кафета.

Банско от дълго време към този момент не е единствено история, музеи и страхотна архитектура. Отдавна към този момент хората не идват, единствено поради прохладната ни Пирин планина. Банско за няколко години се трансформира в град с богат фестивален плакат, пленително разказва своя обичан град Димитър Мацурев, локален фотограф.

Сега в града ври и кипи подготовка за новия зимен сезон. Майстори гиздят хотелите, оправят фасадите, градинари кипрят дворните пространства.

А администрацията на хотели и заведения за хранене се е впрегнала да търси първокласен личен състав за обслужване на туристите. Признават, че е сложна задача. Керванът от сервитьори, готвачи и различен личен състав, който е работил по морето, в този момент идва в Банско, в търсене на претовареност.

Настрадали се обаче от некоректен личен състав, в Банско хотелиерите са основали по този начин наречената „ Трудова карта “. В нея те са описали всеки служащ минал през годините и пристигна ли време за наемане си обменят информация за качествата на кандидат-работниците. Така си оказват помощ, с цел да избегнат наемането на хора със съмнителни качества. Чули са от сътрудници по морето, че украинските фрагменти добре са се показали, в този момент и тук търсят способи да наемат за три месеца украинци и молдовци.Те си спечелили славата на работливи и непретенциозни чиновници. Не се мръщели на 600 лв. заплата, храна и заслон, описват хотелиерите.

„ За страдание Банско още веднъж ще посрещне нов сезон със остарели болежки, отново няма втора кабинка и отново ще има опашки пред лифта. Този въпрос един път вечно би трябвало да се реши. Разрешаването на вложенията в ски зона Банско би трябвало да вървят паралелно с построяването на транспортните коридори в района. Подобряването на достъпа до нашия курорт ще докара още повече туристи, които ще се сблъскат с опашки и незадоволителни обслужващи уреди в ски зоната. Друг въпрос, който ще назрява от ден на ден, е замърсяването на въздуха през отоплителния сезон заради всеобщата приложимост на дърва. Затова моля редом с развиването на автомагистрала Струма, да бъде ускорено построяването на газопровода към нашите общини, и най-много разрешаване на вложенията в съществуващите ски зони Банско и Добринище. Не би трябвало да се вземат решение проблемите на парче, а да се работи изцяло. Държавата би трябвало да постави завършек на екорекета, би трябвало да се одобри по-бързо Планът за ръководство на Пирин, с цел да се върви напред към отпушване на ски зоната. Сега Банско е попаднало в една правосъдна и юридическа каша, общината води 6 каузи за противоречащи се заповеди на Министерство на околната среда и водите. Едното към този момент е извоювано, и другите ще спечелим, само че това е губене на време. Търпението на Банско от дълго време се изчерпа, чакаме дейности “, разяснява кметът на курортния град Георги Икономов.

И макар проблемите, чужденците не стопират да идват и да обичат Банско. Точно те гласоподават и класират зимната ни столица в най-рейтинговите ранглисти за най-хубав зимен курорт в света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР