Държавата трябва да се намеси, за да подпомогне зърнопроизводителите. В

...
Държавата трябва да се намеси, за да подпомогне зърнопроизводителите. В
Коментари Харесай

Георги Стоянов, Български фермерски съюз: Помощ за производителите, но на достойни за българското земеделие цени

„ Държавата би трябвало да се намеси, с цел да подкрепи зърнопроизводителите. В моменти на рецесии, функционалността на страната е да помага- на бизнеса, на хората, да основава условия за тяхното развиване и оцеляване. Но дано да го направи на цени, почтени за нашето земеделие “- Така пред публицисти в Бургас ръководителят на Българският фермерки съюз Георги Стоянов разяснява количествените натрупвания на проблеми в земеделския бранш и последвалите демонстрации на зърнопроизводители в страната. Недоволството е предизвикано, поради вноса на на ниска цена, некачествено и по думите им, даже рисково зърно от Украйна, което ги обрича на банкрути. Към тях се причислиха и млекопроизводителите, които стачкуват поради от вноса на суровина, още веднъж от Украйна.

Българският фермерски съюз, взаимно с специалисти от Министерството на земеделието е уредник на Втората национална осведомителна акция, обвързвана с опциите в поддръжка на земеделските стопани.

" Идеята е в оптималната степен да обърнем внимание на потребностите на земеделците за идната акция по директни заплащания на повърхност, както и за идните заплащания по Плана за възобновяване и по Стратегическия проект. Това, което успяхме да разработим, взаимно с Министерството на земеделието, е информацията да бъде предоставена по този начин, че в оптималната степен да бъде на практика ориентирана ", уточни ръководителят на Български фермерски съюз.

Георги Стоянов дефинира обстановката в бранша към сегашния миг като много комплицирана. „ Бих споделил: Всичко е барут. Ситуация, в която повишението на всички разноски по заплати, по енергоресурси и прочие, рефлектира върху цялостната активност на всички земеделци, без оглед на това, дали саживотновъди, млекопроизводители или зърнопроизводители. И когато те не могат да си осъществят своята продукция на съответна цена, която да ги отбрани и да им обезпечи занаят, не просто с цел да оцеляват, а с цел да може и на следващия ден да ги има, тогава методът да им се обърне внимание е тъкмо този - с митинги, с които да се търси разновидности за деяние ", съобщи ръководителят на Българския фермерски съюз.

Той обаче акцентира, че компликациите няма по какъв начин да бъдат преодолени без присъединяване на Европа: " Ние, като част от Европейски Съюз, би трябвало да изпълняваме избрани правила. Както имаме плюсове от това, по този начин и решенията по европейските политики, може би не постоянно се засичат в националните ползи. Европа би трябвало да обърне внимание и да откри механизми, които да компенсират тези загуби “.

По-рано в София служебният министър на земеделието Явор Гечев разгласи, че България ще упорства пред Европейския съюз за равнене на дотациите, които получават българските аграрни производители, които са по-ниски спрямо тези в страните от Западна Европа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР