Държавата трябва да помогне на българските хотелиери за набиране на

...
Държавата трябва да помогне на българските хотелиери за набиране на
Коментари Харесай

Хотелиери зоват: Държавата да спаси туризма от фалити с лесни кредити

Държавата би трябвало да помогне на българските хотелиери за набиране на по-лесни заеми, с цел да излязат сътрудниците от затрудненото състояние след банкрута на „ Томас Кук “. Това пред бТВ Георги Илиев от Бургаската туристическа камара.

Той показа, че няма вреди от банкрута на английския туроператор, само че посочи, че доста от сътрудниците му са пред банкрут. 

Сезонът стартира с празни плажове и приключи с банкрути, разяснява репортерът Лора Стаматис. След банкрутът на „ Томас Кук “ пристигна ред на избавителен проект, който всеки прави самичък за себе си, описаха хотелиери.

Управител на един от огромните хотели в Слънчев бряг Вълчо Вълчев, в който бяха настанявани туристи на „ Томас Кук ”, показа, че шокът е бил огромен и вредите за неговата компания от банкрута на английския туроператор са за 497 000 евро. 

„ Сезонът потегли трагично, съвсем успяхме да наваксаме загубите най-после и тази вест ни покоси. Ние сме хотел сътрудник на „ Томас Кук ”, работим над 17 години с тях. Загубите ни са за 497 000 евро неизплатени отговорности за настоящия сезон. Слава Богу, че нашата компания развива стабилно хотелиерство към този момент на 15 години. Имаме запаси “, добави той.
 
„ Нямаме отговорности към чиновниците и неизплатени отговорности към снабдители. Ние ще се оправим. Ще понесем този удар, само че това ще ни накара да преразгледаме политиката си за реинвестиции в бранша, като възобновяване на хотелската база да вземем за пример ”, изясни Вълчев.

„ След изследване на нашите адвокати се оказа, че най-лесния метод да си търсим парите е като самостоятелно подаваме искове в способените съдилища по регистрация на подразделенията на компанията “, добави той.

„ Нямам никакъв проект по какъв начин да си получа парите след банкрута на „ Астрал Холидейз ”. Управителят на компанията обещаваше, само че няма да ни се издължи, а работихме по 14 часа дневно. Виждахме, че „ Астрал Холидейз “ е в усложнения, само че не чакахме да се стигне до банкрут “, сподели пък Сена Кондова, която е уредник на екскурзии, а банкрутиралото сдружение й дължи 150 000 лв.. 

Превозвачи, които имат неизплатени контракти с „ Астрал Холидейз ” упорстват за среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. 

„ Няма да имаме доверие да работим с нито една туристическа компания, както сме работили до в този момент, не знам по какъв начин ще оцелее браншът “, сподели един от представителите на превозвачите.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР