Държавата трябва да отдели необходимите средства, за да бъдат тествани

...
Държавата трябва да отдели необходимите средства, за да бъдат тествани
Коментари Харесай

Цветанов настоя да се отделят средства за тестване на полицаите за алкохол и наркотици

Държавата би трябвало да отдели нужните средства, с цел да бъдат тествани чиновниците на Министерство на вътрешните работи и да е умерено обществото, че има съответни ограничения за самоконтрол в системата. Това съобщи пред " България он Ер " някогашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, визирайки поредицата от случаи на хванати пияни и дрогирани чиновници на реда зад кормилото.

" Авторитетът на Министерство на вътрешните работи е под санитарния най-малко, по отношение на тези случаи, оповестени пред обществото ", съобщи той.

По думите му трябват съответни ограничения, от които обществото да е умерено, че служителите на реда са проверяващите и тези, които опазват реда. Цветанов моли за повече превантивна активност при самия асортимент на фрагментите, кандидатстващи за длъжности в Министерство на вътрешните работи. Изследванията за алкохол и опиати да бъдат заложени още в този стадий, предпоръча той. Политиците обаче би трябвало да имат визия за системата, счита някогашният вътрешен министър.

" През последните години няма никаква идея по какъв начин да се развива Министерство на вътрешните работи. Никой, даже и по време на преди малко завършилата предизборна акция не сподели каква е концепцията за бранш " Сигурност ", означи Цветан Цветанов.

" В Министерство на вътрешните работи назначенията на равнище управление към този момент стават политически, което е неуместно за една деполитизирана система. Много е значимо системата да бъде изчистена и да бъде фактически деполитизирана ". Той даде образец с времето, в което бе министър на вътрешните работи и когато 85% от шефовете на районните дирекции на Министерство на вътрешните работи бяха минали през образования в интернационалните правоохранителни академии, бяха хора с опит и положително взаимоотношение между тях. " През цялото време тогава имаше инспекции от " Вътрешна сигурност ". За мен е значимо също и, че направихме промени в Наказателно-процесуален кодекс за разширение проверяващите функционалности на служителите на реда, направихме образования, дружно с прокуратурата по места и отворихме системата, с цел да може обществото да знае, че си вършим работа ".

Цветанов акцентира, че днешните проблеми в бранша няма да се решат, до момента в който не спре враждата сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата.

Цветан Цветанов подчертава и върху актуалните тежки проблеми в пътната сигурност. Той даде като образец неприятното ръководство през последните години от страна на висшето професионално и политическо управление в Министерство на вътрешните работи.

" Трябва да въведем интелигентни системи, както направиха всички европейски страни ". Той напомни, че точно с такава цел, през 2012 бяха направени законови промени и се сътвори Фонд за пътна сигурност. " Само ще дам за образец, че от 2017 до 2020 година, за 4 години, има събрани 193 млн. лева от санкциите, които са плащали нарушителите. Годишно обаче са употребявани не повече от 4-5 млн. лева от тях. А тук е моментът, в който можем да оборудваме системата на Министерство на вътрешните работи и пътната инфраструктура ".

Миграционният напън към страната е различен огромен проблем пред Министерство на вътрешните работи, защото доста полицейски чиновници се командироват от вътрешността на страната към граничните пунктове, с което се оголват тези места, а полицейската работа остава затлачена. " Точно по тази причина би трябвало да има визия и консенсус ", повтори Цветанов.

Според него е голям и казусът с използването на опиати измежду младежите. Той напомни предлагането от 2016 година, което целеше предварителна защита на явлението - да се вкарат проби за опиати в учебните заведения за огромните възпитаници, а резултатите да бъдат предоставяни единствено и само на родители или настойници на съответното дете. " Родителите би трябвало да знаят какво се случва с техните деца, а не да схващат, когато към този момент е доста късно. За страдание опиатите са към този момент част от всекидневието на младежите в България ", сподели Цветанов.

Само преди дни чиновник на районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в град Бобов направи злополука в региона на село Горна Гращица поради приложимост на алкохол. Проверката откри, че той е карал с 2.07 промила. Мярката на провинилият се лидер бе удължена до 72 часа по искане на прокуратурата и е притеглен като обвинен. Униформеният чиновник е бил в извънработно време, когато е причинил злополуката на 11 октомври. Тогава са се сблъскали лек автомобил " Шкода ", ръководен от 49-годишния служител на реда, и " Опел ", каран от 71-годишен мъж. 

Отслабнал е контролът върху чиновниците на Министерство на вътрешните работи за използването на алкохол, изясни Тенчо Тенев, някогашен шеф на столичната " Пътна полиция ", във връзка със зачестилите случаи на чиновници на реда, засечени зад кормилото след приложимост на алкохол и дрога.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР