Държавата трябва да обезщети родителите на децата, за които няма

...
Държавата трябва да обезщети родителите на децата, за които няма
Коментари Харесай

Анна Славова: Държавата трябва да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини

Държавата би трябвало да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини, а в същото време, с измененията в закона, предучилищното обучение става наложително, в това число и за 4-годишните. Това сподели националният представител Анна Славова. Тя дружно с сътрудниците си от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Дора Янкова, Евдокия Асенова, Виолета Желева, Надя Клисурска, Кристина Сидорова и Теодора Халачева внесоха предложение за смяна на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебно обучение.

„ Така, както страната и общините заплащат прехрана за децата в ясли и градини, би трябвало да заплатят отплата на родителите на неприетите деца в наложително предучилищно обучение “, изясни Славова.

В предлагането на социалистките е записано, че средствата за подкрепяне на равния достъп и за поддръжка на личностното развиване включват и възнаграждение на дължимите от родителите или настойниците такси за прилагане на детски градини при наложително предучилищно обучение, а в случай че детето е кандидатствало, само че не е признато в държавна или общинска детска градина – месечни обезщетения на родителите или настойниците в размер на средномесечната прехрана на дете в детска градина.

„ Средствата от държавния бюджет се дават на съответната община – за таксите за общински детски градини и за месечните обезщетения или по бюджета на съответния първокачествен разпоредник – за таксите за държавни детски градини “, написа в препоръчаната от представителките на левицата смяна в законопроекта.

Измененията се отнасят до член 283, алинея 1 на Закона за предучилищното и учебното обучение, в който се вършат допълнения, посредством § 6, алинея 1, т. 10 от Законопроекта за изменение и допълнение на ЗПУО.

Според Славова това е, въпреки и дребна, крачка към осъществяване на настояванията на хиляди родители, които желаят „ ваучерна “ система за неприетите в градините деца, заради липса тук-там.

„ Особено наболял е този въпрос в столицата, където има близо 10 000 деца без места в детските заведения и се организираха редица митинги с претенции за решение на казуса “, уточни Анна Славова, която е народен представител от София и някогашен общински консултант в СОС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР