Държавата трябва да действа разумно, практично и отговорно с остатъчните

...
Държавата трябва да действа разумно, практично и отговорно с остатъчните
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Остатъчните средства от процедурата за ВЕИ трябва да бъдат използвани за наддоговаряне на тази за технологична модернизация

Държавата би трябвало да работи рационално, практично и отговорно с остатъчните средства по процедурата за създаване на възобновими енергийни източници и местни уреди за предпазване на сила. Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София и стопански специалист Станислав Младенов, оповестиха от пресцентъра на БС-София. Той изясни, че по нея все още на кандидатстване са били подадени 562 плана на обща стойност 158 милиона лв., а това е много под прогнозите и упованията.

" Бюджетът на тази процедура е 200 милиона лв.. Предвид слабия интерес към нея, остават едни 42 милиона лв., които може да бъдат употребявани доста практично и потребно за българския бизнес, разяснява Станислав Младенов. - Разумно и отговорно би било остатъчните средства да бъдат ориентирани към процедурата за софтуерна рационализация. За наддоговаряне по нея към този момент са планувани 32 милиона лв.. С тези 42 от процедурата за възобновимите енергийни източници и местни уреди за предпазване на сила, сумата набъбва до 74 милиона лв.. Това към този момент е значимо наддоговаряне, което ще бъде от голяма изгода за микро, дребния и междинен бизнес в страната в изискванията на натрупалите се тежки рецесии ".

Според Станислав Младенов, въпросните 42 милиона лв. би трябвало да бъдат разпределени съразмерно по секторите на кандидатстване - за микро, дребни и междинни предприятия, надлежно за ниско и високотехнологичния бизнес - на база на разбор, изработен от страна на Министерството на нововъведенията и растежа.

" Подобно решение би дало сериозен подтик на българската стопанска система, която извънредно доста се нуждае от в допълнение стимулиране сега и поради прогнозите на задграничните рейтингови организации, даващи не повече от 1,5-1,8% напредък на брутния вътрешен артикул за актуалната година, разяснява той. - Средствата, които България получи по първия транш от Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да бъдат употребявани оптимално практично и дейно поради и обстоятелството, че към момента страната няма бюджет за 2023-та година. Задълбочаващата се политическа рецесия прави все по-песимистични прогнозите за приемането на подобен в обозримо бъдеще ".

За да бъде кратко времето и средствата да стигнат по най-бързия метод до бизнеса, Станислав Младенов предлага да бъдат финансирани претендентите, попадащи в аварийния лист на процедурата за софтуерна рационализация. " Техните планове са подготвени, към този момент са подадени и оценени, изясни икономическият специалист на Българска социалистическа партия - София. - Освен това, тези спомагателни средства ще бъдат най-ефективни тъкмо там, защото става въпрос за вложения за закупуване на машини. Те от своя страна ще усилят индустриалния потенциал на предприятията, респективно техните обороти, а оттова и налозите, с които те пълнят държавната хазна. Ако всичко това бъде изпълнено бързо, резултатите ще се видят още до края на актуалната година ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР