Държавата смята да даде втори шанс на новите пенсионери след

...
Държавата смята да даде втори шанс на новите пенсионери след
Коментари Харесай

Държавата дава втори шанс на новите пенсионери след 2021 г. да спасят пенсията си

Държавата счита да даде втори късмет на новите пенсионери след 2021 година да не губят от пенсията си поради задействането на втория дирек на пенсионната система, стана ясно в сряда.

Поредна работна група разисква по какъв начин да се обезврежда резултатът " две пенсии са по-малко от една ". Едно от предложенията е да се удължи срокът, в който родените след 1959 година могат да трансферират парите си за втора пенсия от повсеместен фонд в Национален осигурителен институт. Крайният период за смяната към този момент изтече в края на 2018 година, заради което имаше риск новите пенсионери да бъдат необратимо ощетени.

От 2002 година до 2015 година насам хората, родени след 31 декември 1959 година, наложително се осигуряваха за пенсия както в Държавното публично обезпечаване (НОИ), по този начин и в частен пенсионен фонд (втори стълб), където отиваха 5% от вноската. Според стартиралата през 2002 година пенсионна промяна първите постоянни пенсионери от втория дирек ще са дами и ще придобият право на пенсия през есента на 2021 година Дотогава би трябвало да се регламентира по какъв начин ще се изплащат пенсиите им, защото към този момент близо 20 години въпросът не е организиран законодателно.

Така, в края на 2021 година новите пенсионери ще взимат понижена с към 28% първа пенсия от Национален осигурителен институт и втора пенсия от частен фонд, която обаче при болшинството от хората няма да компенсира 28-процентното понижение. Причината е, че насъбраните средства по партидите на тези пенсионери няма да са задоволителни, с цел да се мерят с държавната пенсия.

Засега се разисква да се даде гратисен интервал за прекачване единствено за първите пенсионери, при които казусът с ниските пенсии ще е най-остър, излиза наяве от думи на обществения министър Деница Сачева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР