Държавата следва да обезщети бизнеса, апелират от Българската Ритейл Асоциация

...
Държавата следва да обезщети бизнеса, апелират от Българската Ритейл Асоциация
Коментари Харесай

Бизнесът с пет искания към МЗ, едното е отсрочка на сертификатите

Държавата следва да обезщети бизнеса, молят от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която сплотява над 100 представители на търговията на дребно у нас.

От организацията излизат с пет претенции към здравното министерство, които ще оказват помощ за повишение % на имунизираните в България и опазване на работните места, съобщи през днешния ден.бг.

„ Имаме извънредно малко време за реакция, което ни коства голям човешки и финансов запас.  На доста въпроси нямаме отговор: кой управлява клиентите за „ зелен документ “, от магазините чака ли се да ревизират валидността му, какво вършим със чиновниците, които имат антитела и така нататък Имаме потребност от „ пролонгация “ при влизането на заповедта в действие “, разясняват от БРА.

Отсрочка се постанова и заради плануваните в самия „ зелен документ “ периоди. Той е годен от 14-ия ден след слагането на втората доза ваксина, като сред първата и втората би трябвало да има сред 21 и 28 дни. Ако в този момент решат да се имунизират, на продавач-консултантите ще им трябват най-малко 28 дни за приключен курс на имунизация. „ Вече има предложение документ да се издава и след първата доза ваксина. Ако страната одобри това, ще улесни чиновниците, клиентите, бизнеса “, допълват от БРА.  

Някои членове на БРА са уговорили лаборатории, които тестват на място чиновниците. Търговците на дребно ще поемат за известно време разноските за PCR и антигенни проби, само че не могат да го вършат до безконечност. Затова упорстват тестванията, които страната изисква, да са безвъзмездни за всички. „ Един милион и половина безвъзмездни антигенни проби са доставени на България от Европейската комисия “, напомнят от БРА и приканват те да се разпределят по този начин, че да покрият и магазините на дребно в комерсиалните центрове, или в случай че това е невероятно, да има различен вид държавна поддръжка за бранша.

Търговците на дребно са в подготвеност да открият пред обектите си мобилни пунктове за имунизация. Когато откриват нови работни места, „ зеленият документ “ ще бъде наложително условие.  

Третата рекомендация на БРА е да се изплащат помощи за чиновниците, които са имунизирани и желаят да работят, само че са принудени да останат вкъщи поради онлайн образованието на децата си.

Държавата е планувала месечна помощ за фамилии с деца до 14 години, които учат отдалечено или не вървят на учебно заведение и на детска градина поради COVID-19 карантина. От нея биха могли да се възползват и продавач-консултантите. От през днешния ден учениците от 1-ви до 12-ти клас в шест общини в България се образоват „ неприсъствено “.     
Четвъртото искане на БРА е чиновниците да могат да потвърждават, че са прекарали болестта освен посредством „ зелен документ “, само че посредством проучване за антитела против SARS-CoV-2 или различен теоретичен способ.
„ Зелени документи “ да се изискват на всички места, без значение от размера на магазина или сектора, е петата препоръчана от БРА мярка.

„ Аршинът, с който сега се мери, е двоен “, показват те. „ За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките – други “. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква документ, също крие риск от заразяване.

Между 10 и 15% от търговците на дребно в България към този момент са банкрутирали. От началото на епидемиологичните ограничения спадът в оборотите на магазините с обекти отвън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини единствено там, е 100%. Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната, както и огромна част от приходите на страната като налози и осигуровки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР