Държавата си е поставила за цел да довърши програмата за

...
Държавата си е поставила за цел да довърши програмата за
Коментари Харесай

1,7 млн. лв. за минали екологични щети на „Агрополихим“

Държавата си е сложила за цел да довърши програмата за премахване на минали екологични вреди на торовия цех „ Агрополихим “ АД – Девня. Това излиза наяве от оповестена социална поръчка на стойност 1,7 млн. лева без Данък добавена стойност (2 млн. лева с ДДС). Възложител на дейностите е Министерството на околната среда и водите, а средствата са обезпечени от Министерството на финансите.
При приватизацията на “Агрополихим ” АД е била осъществена оценка на предишните екологични вреди, породени на сдружението до оня миг.
Въз основа на тази оценка е утвърдена Програма за отстраняването им от Висшия експертен екологичен съвет към Министерство на околната среда и водите.
Програмата е била основана съгласно Наредбата за изискванията и реда за установяване на отговорността на страната на нанесените вреди върху околната среда, настъпили от минали дейности или бездействия при приватизация.
Купувачът по приватизационната договорка „ Агрополихим ” АД обаче не е сключил съглашение с първата страна, представлявана от Министерство на околната среда и водите, МФ и и Агенция за приватизация..
Поради това през 2001 година министър Евдокия Манева подписва контракт с „ Финансово-индустриална група „ Рей Холдинг “ АД на стойност над 13 млн. лева, обезпечени по заем от Световната банка.
Според известие на ведомството от този момент изпълнителят е бил определен сред шест компании и се ангажира да извърши всички действия по оздравителната стратегия до края на 2003 година.
Тя включва 4 огромни групи оздравителни мероприятия с общо 27 работни плана за разчистване и възобновяване на работната площадка на " Агрополихим " и терените към нея.
Според приватизационния контракт пък " Агрополихим " е задължен да извършва стратегия, гарантираща безвредно за околната среда произвеждане, както и да приведе софтуерния си режим в нормите на екологичното законодателство.
По контракта сред Министерство на околната среда и водите и ФИГ „ Рей Холдинг “ обаче е установено съществено несъблюдение и чак през 2010 година е бил преустановен.
„ Към сегашния миг, заради смяна на физическата целокупност и настъпилите във времето промени на обектите, се постанова правенето на настоящи планове във фаза работен план, за довършването на оставащите неизпълнени три обекта от Програмата “, написа в документите.
Първият от тях е „ Оздравителни мероприятия на отвала за фосфогипс ”. Той е ситуиран отвън заводската площадка на “Агрополихим ”, на 2,5 км. на изток от с. Повеляново, в местността „ Сая дере “, покрай пътя Девня-Варна.
Площта за рекултивация там е 270 декара от общо 350 дка.
Отвалът за фосфогипс съществува от 1973 година. В него се допуска, че са депонирани над 12 млн. кубика индустриален боклук. В първите години в отвала са депонирани с изключение на фосфогипс и пиритни угарки. Той не действа от 2013 година
Другият обект е „ Оздравителни мероприятия на площадката за произвеждане на сярна киселина ”.
Тя заема повърхност към 10 хектара и се намира на заводската площадка на “Агрополихим ” АД. Бившите цехове и уреди са разрушени, отпадъците от разрушаването са извозени и депонирани на новото хранилище. Останали са нищожен брои купове боклуци – към 5 150 м3. Работата по техническата разпродажба е била прекратена през 2010 година и на площадката са останали купове строителни боклуци, неразрушени елементи от здания, уреди и други
Третият обект е “Построяване на ново хранилище ”. В него е трябвало да бъдат депонирани пиритни угарки в размер на 19 000 м3, нечисти почви с нефтопродукти – 25 500 м3, и отпадъците от някогашния завод за сярна киселина – 166 000 м3 (разбухнали).
Общото количество боклуци е 210 500 м3, а депото е проектирано за 240 хиляди кубика. Към актуалният миг има депонирани не повече от 120 хиляди кубика.
Площта на депото е 28,3 дка, като на 21 декара има боклуци, от които няколко типа рискови - пиритна угарка, рискови преходни метали, рискови сулфиди, земни маси и строителни боклуци, съдържащи рискови субстанции.  
Офертите за осъществяване ще се отварят на 23-ти август, като оптималният период за осъществяване на обектите е 15 месеца след издаване на позволение за градеж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР