Държавата ще започне да проверява и налага глоби на аптеките,

...
Държавата ще започне да проверява и налага глоби на аптеките,
Коментари Харесай

Държавата не смята да глобява скоро аптеките, които не проверяват за фалшиви лекарства

Държавата ще стартира да ревизира и постанова санкции на аптеките, които не са свързани със системата за верификация против подправените медикаменти едвам откакто бъде призната нова порция промени в Закона за лекарствените артикули през есента.

Това оповестиха от Министерството на здравеопазването в понеделник във връзка изтеклия на 9 август стабилизационен интервал за свързване към системата за верификация.

Към момента Министерство на здравеопазването даже не е разгласило към момента за публично разискване въпросните законови промени, тъй че действителното налагане на санкции за несвързаните със системата аптеки може да се чака в края на годината или началото на идната. Проектът на Министерство на здравеопазването планува санкция от 1000 до 3000 лв., а при наново нарушаване - от 5000 до 10 000 лв. за аптеките, които не извършват отговорностите си за инспекция на достоверността на медикаментите.

Бойкотът на системата продължава

Единната европейска система за верификация на медикаментите, която стартира да работи на 9 февруари, цели да предотврати навлизането на подправени лекарства в законната верига на лекарственото доставяне. Системата е наложителна за всички страни членки на Европейски Съюз и произтича от инструкция от 2011 година и правилник от 2016 година Системата вкарва инспекция “от край до край “ по целия легален път на медикаментите, отпускани по лекарско наставление – от производителя, през дистрибутора, до аптеката или болничното заведение, които ги отпускат. За задачата всяка опаковка е предпазена с неповторим двуизмерен матричен код. От 9 февруари защитните кодове на всяка една опаковка се вкарват в обединен европейски хъб, който от своя страна обгръща националните системи за верификация и при отпущането на лекарството в аптеката се ревизира неговата достоверност и то се отписва от системата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР