Държавата ще възобнови дебата за финансирането на общините след среща

...
Държавата ще възобнови дебата за финансирането на общините след среща
Коментари Харесай

Кметовете на малки населени места настояват за гарантиране на приходите им

Държавата ще възобнови дебата за финансирането на общините след среща сред финансовия министър Кирил Ананиев и представители на Националното съдружие на кметовете на кметства. Ананиев даде обещание, че ще предизвиквам при започване на идната седмица среща с ръководителите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по районна политика - Менда Стоянова и Искрен Веселинов. Идеята е основаването на работна група, която да съживи работата по законопроекта, да разиска и да направи оферти, които да се прегледат и гласоподават от народните представители.

Сдружението на кметовете на дребни обитаеми места повтори настояванията си за законодателно гарантиране на бюджетни средства за дребните обитаеми места и за предугаждане на административна отговорност за кмета на огромната община, в случай че не дава паричен запас на дребните кметства.

"Съгласно Конституцията на Република България общините са съществена административно-териториална единица, в която се реализира локалното самоуправление, а нейните органи – кметът и общинският съвет, се избират директно от популацията на съответната община. Общините, като юридически лица, имат право на благосъстоятелност и имат независим бюджет, тези им пълномощия ги дефинират като независими териториални единици, които в своята активност се управляват от закона, решенията на общинския съвет и решенията на популацията. Той акцентира, че съгласно философията на децентрализацията на локалното самоуправление, ролята на централната власт е да подкрепя естествената активност на общините посредством субсидиране от бюджета на характерни, делегирани от страната действия ", подсети финансовият министър.

Засега на разискване е подлаган един законопроект по проблема - през 2019 година. От финансовото министерство напомнят, че в него е заложено обвързване на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Също по този начин категорично се регламентира обвързване за кмета на общината в хода на осъществяване на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Отделно се дава опция кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да вземат участие в комисиите за асортимент на претендентите и участниците, разглеждане и оценка на офертите и осъществяване на договаряния и разговор при провеждането на публични поръчки, в комисиите за въвеждане в употреба на градежите, както и при сформиране на актове и протоколи по време на строителството, когато обектите са на територията на кметствата.

"На база постъпилите мнения по законопроекта, може да се направи изводът, че няма единно мнение по по този начин създадения законопроект ", прецизира Министерството на финансите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР