Държавата ще трябва да плати огромно обезщетение на Симеон Сакскобургготски

...
Държавата ще трябва да плати огромно обезщетение на Симеон Сакскобургготски
Коментари Харесай

България ще трябва да плати над 1,6 млн. евро на Сакскобургготски

Държавата ще би трябвало да заплати голямо обезщетение на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза поради прелюдия през 2009 година моратириум върху предписание с парцелите им в България.

Съдът в Страсбург присъжда 1,635 млн. евро, или съвсем 3,2 млн. лв. поради пропуснати изгоди на фамилията.

Решението идва към две години, откакто Европейският съд за правата на индивида взе кардинално решение в интерес на някогашния министър председател против България.

Съдиите считат, че решението на Народното събрание от 2009 година, с което се забраняваше да се разпореждат с парцелите си и да правят комерсиална употреба върху тях, е " непропорционална и прекалено тежка възбрана " за жалбоподателите.

Мораториъмът трябваше да е краткотраен и да важи до приемането на специфичен закон за царските парцели, само че продължи да съществува над десетилетие.

Претенциите на Сакскобургготски и сестра му бяха почетени в частта за върнатите им гори.

Отделно от това, съдът в Страсбург е осъдил България и по втори развой, заведен от някогашен политически водач - екс-председателя на Движение за права и свободи Лютви Местан.

Делото стартира по негова тъжба за това, че е санкциониран през 2013 година за нарушение на възбраната за пропаганда на непознат език по време на парламентарни избори.

Според Европейски съд по правата на човека, въпросната възбрана не подхожда на задачите, разказани в българската конституция, а намесата в упражняването на правото на независимост на изложение на жалбоподателя е " ненужна ".

България ще би трябвало да заплати 1200 евро за неимуществени вреди на Лютви Местан и още 3200 евро за разходи по делото.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР