Държавата ще субсидира промишлени компании с енергоемки производства, за да

...
Държавата ще субсидира промишлени компании с енергоемки производства, за да
Коментари Харесай

Държавата ще субсидира големи потребители на ток, за да не изнасят производства

Държавата ще субсидира промишлени компании с енергоемки производства, с цел да не престават да работят в страната и да не ги изнасят в трети страни. За задачата ще бъдат употребявани до 25% от приходите, генерирани от
продажбата посредством търг на квоти излъчвания на парникови газове.

Днес Министерският съвет утвърди план за допълнение на Закона за ограничение изменението на климата. С него се основава правна рамка за въвеждане на този финасов механизъм, от който ще могат да се възползват към 190 компании.

За да могат да работят, производителите на електрическа сила (основно тецовете) харчат от ден на ден за покупка на въглеродни квоти, като трансферират този разход в цената за крайните клиенти. Най-потърпевши са фирмите - огромни потребители на ток, които на собствен ред или би трябвало да вдигнат цената на крайната си продукция, или да изнесат производството си отвън Европейски Съюз, където екоизискванията не са толкоз строги.

През последната година цените на квотите въглеродни излъчвания се усилиха с близо 130% - от 8 евро на т/СО2 на 25 евро на т/СО2 и се чака да доближат 30 евро на тон/СО2, се споделя в претекстовете към законопроекта.
В резултат цените на тока за огромните индустриални предприятия единствено за година са скочили с към 40%. Според държавното управление компенсацията ще способства за известно облекчение на най-засегнатите от тях.

Схемата за държавна помощ ще се реализира посредством разпоредба на министъра на стопанската система, която авансово би трябвало да бъде утвърдена от Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР