Държавата ще спаси от фалит ТЕЦ Марица Изток-2, стана ясно

Държавата ще спаси от фалит ТЕЦ Марица Изток-2, стана ясно ...

ТЕЦ Марица Изток 2: Прахът е нашият хляб.


Държавата ще спаси от фалит ТЕЦ "Марица Изток"-2, стана ясно преди дни. Според енергийния министър Теменужка Петкова единственият начин за оцеляване на енергийния мастодонт е увеличаване капитала на дружеството, което трябва да мине през одобрение от Европейската комисия. 

Обръщайки се назад във времето, ТЕЦ "Марица изток"-2 имаше онзи свой романтичен чар, в който се взираха хиляди труженици, даващи "мило и драго" да са в редиците на работниците. Централата бе не просто "изток", а Слънце за обезлюдените райони по поречието на река Марица. 

Към светлите дни, когато откриването на блоковете на централата бе празник за цялата страна, обръщаме поглед благодарение на уникалните архивни кадри, направени от ветеран фотографа на DIR.bg Иван Григоров. 

Когато в бившия чифлик Чешнегирово в Източна Румелия се открило първото Държавно земеделско класическо училище, на празненството дошъл Иван Вазов. Гледайки пъстрата и необятна шир, възкликнал: "Какъв красив сад!". Както е известно, поетът имал слабост към славянските слова. Сад означава градина, а Вазов вижда по този начин Горнотракийската низина, която се простира пред очите му.

Заради възклицанието му името на селото е сменено на Садово. В следващите няколко десетилетия красотата на Садово остава заключена само в името, а селата между Стара Загора и Нова Загора опустяват, обезлюдяват се. Жителите на низината се примъкват към големите градове.

До 1980 година, която се оказва преломна в историята на жителите по Марица, чак до Средна гора. Тогава започнали да процъфтяват малките предприятия. Хората мило и драго давали, за да се напълнят отново селищата с хора, да има препитание. За да се стигне до 1984 година, когато се "турят основите" още на 5 малки предприятия и се завършват 4 други, разказва журналистката Ева Костова в един от репортажите си от онова време. Той е посветен на "Марица Изток"-2.

На 26 февруари 1985 година екипът на Костова и фоторепортерът Иван Григоров прекарват един ден в предприятието.

Източник: dir.bg