Държавата ще продължи да разчита на проекти за финансирането на

...
Държавата ще продължи да разчита на проекти за финансирането на
Коментари Харесай

Дуалното обучение в гимназиите ще продължи с европари

Държавата ще продължи да разчита на планове за финансирането на така наречен дуално обучение в професионалните гимназии. При него образованието по специалността става посредством процедура, приспособено е към потребностите на бизнеса, а учениците работят на трудови контракти във компаниите, които вземат участие в образованието.

Към момента този тип образование се финансира по план ДОМИНО със средства главно от Българо-швейцарската стратегия за съдействие. Той обаче завършва в края на тази година. След това ще бъдат отпуснати 24.5 млн. лв. от оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", която пък се финансира от бюджета на Европейския съюз. Това изясни министърът на образованието Красимир Вълчев, който взе участие в конференция, отдадена на плана ДОМИНО.

" Дейностите, които ще се финансират по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък “ ще бъдат ориентирани към това да се приготвят наставници, да се подкрепи организирането на образованието, не толкоз да се изплащат стипендии. Ние заложихме изплащането на стипендии за дуална форма на образование от държавния бюджет ", разяснява Вълчев.

В момента паралелките с такава форма на образование са 177. За новата образователна година ще се одобряват гимназисти в близо 150 класа.

" Всяка година удвояваме броя на паралелките и учениците, които са в тази форма на образование ", сподели Вълчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР