Държавата ще предприеме законови промени за въвеждане на драстични наказания

...
Държавата ще предприеме законови промени за въвеждане на драстични наказания
Коментари Харесай

На извънредно заседание тази нощ решиха: Солени глоби за бягство от карантина за коронавирус. Ограничават пътуванията извън България

Държавата ще предприеме законови промени за въвеждане на фрапантни санкции за тези, които са под карантина след контакт или проявени признаци на ковид, само че не я съблюдават или избягат от болничното заведение. Те ще бъдат глобявани и ще им бъдат спирани обществените помощи,  обяви след съвещанието на държавното управление вицепремиерът Томислав Дончев.

По-рано министър председателят Борисов се възмути, че упованията за самодисциплина у българите не са се оправдали и  единствено през днешния ден са избягали 14 души . Голяма част от новите 7 заболели с ковид са точно от гостите на банкета в монтанското село, откъдето е умрялата през вчерашния ден 66-годишна жена, стана ясно от думите на шефа на ВМА. С тях броя на инфектирани у нас нарастна на 23-ма.

Заради това Борисов настоя пред здравната комисия още на следващия ден да предложи промени в Закона за здравето  за санкции от порядъка на 5000 лева при бягство от карантина.

Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че наблюдавайки растежа на заболеваемост и откриваемост, на инфектираните, България се намира в основата на стръмната крива.  След въведените ограничения за ограничение на болестта се е установило, че са налице основни пропуски по отношение на ограниченията за лицата, сложени под карантина. Това е дало съображение спешният щаб да предложи незабавни и изключителни ограничения още през днешния ден, с цел да може страната да противодейства.

Вицепремиреът Томислав Дончев добави, че съгласно държавното управление точно в този момент е моментът да се вземат по-значителни ограничения, с цел да се ограничи разпространяването на вируса.

" Тук изрично ще е належащо оформяне на санкционни режими. Затварянето на нощни и увеселителни заведения ще е идната стъпка. Основна мотивация е да следваме финия баланс да опазим живота и здравето на хората, само че и стопанската система ", съобщи Томислав Дончев. Той натърти, че това не значи прекъсване на стопанския стокооборот, нито пък ограничение на правата на хората. 

" Единственото, което може да се ограничи е придвижването, тъй като не може своеволно някой, който е инфектиран, да се разхожда свободно и да излага останалите на заплаха ", възмути се вицепремиерът.

" Извънредно състояние не значи ограничение на цивилен права и никой да не прави спекулации в тази посока ", предизвести Дончев.

Става въпрос само правото за свободно придвижване.

" Не можем да позволим някой своеволно да напуща дома си или болнично заведение, тъй като по този метод популяризира болестта. Няма място за суматоха, просто желаеме страната да вземе всички съответни ограничения в точния момент и да даде гаранции за запазване на стопанската система.

" Не можем да си позволим на територията на страната да влизат лица, които са евентуално вирусоносители ", безапелационен беше вицепремиерът.

" Не бих посъветвал никой българин да напуща страната в посока на някои от рисковите дестинации. Мерките са за интервал, " колкото е належащо ", сподели Дончев.

" Нашият блян е да бъде оптимално малко ", изясни вицепремиерът за периодите на рестриктивните мерки.

На първо време страната ще ревизира за към две седмици дали засилените ограничения за ограничение на болестта ще има резултат.  Малдивите и Испания ще бъдат от новите страни, които ще се прибавят в забранителния лист. Целият ще бъде разгласен на следващия ден.

" Границите не могат да бъдат затворени, с цел да не се лимитира стокооборотът ", изясни още Дончев и за какво тази концепция е била отхвърлена.


Екип към този момент се е заел с нужните нормативни промени, включително и въвеждането на санкциите за неспазващите карантина, както и разширение на пълномощията на Министерство на вътрешните работи при откриването на избягали или контактни лица. Още тази седмица ще стане ясно какви ще бъдат рестриктивните мерки.

Попитан дали възбраните за пътешестване в страни с висока централизация на вируса ще важат за българи, които желаят да се приберат в родината, Томислав Дончев призна, че това още не е прецизирано. Много внимателен е моментът със затваряне на детски градини, тъй като за някои родители различен вид за гледане на детето им няма./ Дарик

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР