Държавата ще помага на Перник и Радомир с евросредства. С

...
Държавата ще помага на Перник и Радомир с евросредства. С
Коментари Харесай

Без вода: 315 000 души в страната са на воден режим

Държавата ще оказва помощ на Перник и Радомир с евросредства. С план за 100 милиона лв. ще бъде реахибилитирана ВиК мрежата в региона.

315 хиляди българи живеят на воден режим. Нарушено е водоснабдяването в 17 области.

Снимка: btvnovinite.bg

Градовете, в които кранчето на водата стопира с изключение на Перник са и Плевен, Добрич, Омуртаг, Котел, Ловеч и Тетевен.

В Ловешка региона няма нито един язовир с питейна вода, което още повече усложнява обстановката.

17 области в страна са наранени от воден режим Според районния министър Николай Нанков, за първи път от 30 години се строят нови язовири
Последните два дни са щастливо изключение за Тетевен - чешмите тук пресъхват от обед до вечер към този момент месец. А за фамилията на Латинка в най-високата част на курортното градче, режимът се удължава още.

Носим, наливаме в бидона, караме с колите, споделя Латинка.

На втория етаж отглеждат и бебе на 20 дни, само че се постанова да наливат с туби вода в пералнята, с цел да може да изперат облеклата на детето.

Градчето е било на воден режим и маналата година по същото време.

„ Валежите са доста малко на нашата територия, от август месец не е валял дъжд, ние сме на речно водохващане”, изяснява инж. Валентина Боева, шеф ВИК-район Тетевен.

Снимка: btvnovinite.bg

В целия регион няма нито един различен на реките водоизточник. Проблем са и честите повреди. Подмяна на мрежата тече, само че постепенно, поради липса на средства. От районното министерство успокояват, че се построяват 4 нови язовира, единият от тяхтрябва да реши и казуса на Тетевен.
Воден режим от 30 години в Омуртаг поради сушата и остарелия тръбопровод Плановете за различно водоснабдяване са в застой
„ Макар че тази година не е най-засушливата, както доста климатолози се показаха, въпреки всичко има 5-6 месеца засушаване. Без нови язовири и рехабилитацията на старите, България е изправена в дълготраен проект пред сериозна рецесия, обвързвана с естественото обезпечаване на питейно битово водоснабдяване за огромна част от населението”, съобщи министърът на районното развиване Никола Нанков от парламентарната естрада. Той уточни, че за първи път от 30 години се строят нови язовири.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова обаче означи, че виновността се трансферира на ВиК, на кметове, несъмнено на времето – на дъждовете и снега, само че няма поето отговорност за политиката на държавното управление на национално ниво във водния бранш.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР