Държавата ще похарчи половин милиард за ремонта и реконструкцията на

...
Държавата ще похарчи половин милиард за ремонта и реконструкцията на
Коментари Харесай

За кого са 500-те милиона за язовирите

Държавата ще похарчи половин милиард за ремонта и реконструкцията на язовирите

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
ДКК ще харчи непрозрачно 500-те милиона за язовирите

Държавният холдинг не е длъжен да организира процедури по Закона за публичните поръчки
27 юли 2018
Държавата изненадващо изля 500 млн. лева за поправки на язовири

Средствата ще се харчат от непрозрачната " Държавната консолидационна компания ", която е към министъра на стопанската система
11 юли 2018 В средата на юли на Министерството на стопанската система беше отредено да похарчи внушителната сума от 500 млн. лева за ремонта на 858 язовира, половината от които са за незабавен и спешен ремонт. Интересното в тази ситуация е, че това няма да става посредством някоя от структурите, които дават отговор за язовирите - НЕК, " Напоителни системи " или новото държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", а посредством самата Държавна консолидационна компания (ДКК).

Това е компанията мастодонт на министерството, в която влизат редица държавни сдружения, които нямат съвсем никаква активност, както и печелившите компании от Военно-промишления комплекс. Компанията се ръководи от съвет на шефовете от трима души, които бяха назначени от някогашния министър на стопанската система Божидар Лукарски малко преди второто държавно управление на Борисов да подаде оставка. Едно от редките им появявания в медиите беше при скандал по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Тогавашният министър Тодор Седларски ги освободи поради абсурда с продажбата на постройка на една от компаниите на ДКК - " Национален институт за проучване на вино и спиртни питиета " ЕООД на " София-БТ " АД, благосъстоятелност на " Булгартабак холдинг ", зад което стои Делян Пеевски. Те обаче апелираха уволнението и след решение на съда бяха възобновени на постовете си.

В решението на държавното управление, с което беше повишен капиталът на ДКК с половин милиард лв., категорично се показва, че тя " ще разпорежда ремонтите и реконструкциите на язовирите - държавна и общинска благосъстоятелност ". Според в. " Сега ", които се базират на отговори на министерството, това ще става посредством две компании, които са под шапката на ДКК - " Еко антрацит " и " Екоинженеринг РМ ".

В предмета на активност на първото сдружение влизат действия по разпродажба и консервация за обекти от въгледобивните сдружения, рекултивация на терени, филтриране и запазване на повърхностни и подземни води. Дружеството се ръководи от съвет на шефовете от трима души. Интересна нишка е, че при започване на юли представителят на съвета на шефовете Стефан Фурнаджиев, назначен от някогашния министър Божидар Лукарски по партийна линия, е заменен. На негово място се е появил Тодор Ангелов. Преди това Ангелов беше в борда на шефовете на " София тех парк ", където прекара една година. Дотогава беше шеф на дирекция " Административно-правно обслужване " към Министерството на туризма. Бил е юрист към Столичната община.

Втората компания - " Екоинженеринг - РМ " не е в портфейла на ДКК, а на непосредствено послушание на министъра Емил Караниколов. Нейният предмет на активност също е обвързван с рекултивация и мониторинг на радиоактивно нечисти обекти, с ликвидиране на нечисти води, както и инженерингова активност. Подобно на " Еко антрацит " и в това сдружение неотдавна бяха направени промени в борда на шефовете. Двамата му членове Вельо Илиев, някогашен кмет на Петрич от Съюз на демократичните сили, и Луко Маринов, който преди години е бил в борда на " Аурубис инженеринг ", бяха заменени. В момента сдружението няма управническа конструкция, а единствено шеф. От 10 юли на поста е назначена Поля Пенчева. Бивши чиновници на компанията бяха сюрпризирани от това, тъй като по думите им Пенчева е позната с работата си по планове, по които сдружението е възлагало публични поръчки на други компании. Според тях сдружението може да прави процедури по публични поръчки, само че няма потенциала да ги извършва поради ограничавания брой чиновници, с които разполага. Според Търговския указател за тази година компанията е плащала обществени осигуровки на 130 души.

" Капитал " изпрати въпроси на пресцентъра на Министерството на стопанската система дали ремонтът на язовирите ще става посредством тези две компании на ДКК или ще се употребяват и външни сдружения, както и по каква процедура ще става това. До публицистичното привършване на броя отговори от министерството на стопанската система не бяха получени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР