Държавата ще плати санаториума на 45 000 българи, съобщаватот Националния

...
Държавата ще плати санаториума на 45 000 българи, съобщаватот Националния
Коментари Харесай

Държавата плаща санаториум на 45000 българи

Държавата ще заплати санаториума на 45 000 българи, съобщаватот Националния застрахователен институт.

По планове на института най-малко толкоз нашенци ще могат да се възползват от програмата за профилактика и рехабилитация през 2019 година, която към този момент започва. За съпоставяне през 2018 година от нея са се възползвали 44 653 българи.

Предвидените средства за програмата са малко над 20 млн. лева Само 5 години по-рано от опцията да отидат на безвъзмезден санаториум са се възползвали с 5800 души по-малко, само че тогава и отпуснатите средства са били с 4.7 млн. лева по-малко. Програмата е с дълготрайност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лева за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното публично обезпечаване (ДОО), написа Монитор.

При отпуснати малко над 20 млн. лева за актуалната година и плануваните за рехабилитация 45 000 души сметките демонстрират, че в случай че всеки обитава по 10 дни в санаториум, страната заплаща за всеки ползвател по 447 лева 70 лева от тях отиват за спане и храна, а останалите 377 лева за възнаграждение на процедурите.

Пациентите на лечебните центрове имат право да употребяват до четири съществени диагностични и лечебни процедури на ден. Терапиите се организират в 51 заведения в страната, които са ситуирани в планински и морски курорти.

Част от тях се намират в Банкя, Боровец, Велинград, Хисаря, Бургас, Павел баня. Право на профилактика имат обезпечените лица за общо заболяване, майчинство или трудова акцидент и професионална болест. За тях би трябвало да са импортирани или дължими осигурителни вноски за интервал от шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира рехабилитацията. Заболяването им би трябвало да е диагностицирано и лекуващият им доктор да е открил нужда от осъществяване на рехабилитация.

Програмата може да бъде употребена и от тези, които получават пенсия за неработоспособност. Те обаче не би трябвало да са навършили възраст за право на придобиване на пенсия за застрахователен стаж и възраст. Освен това срокът на инвалидността в експертното решение не би трябвало да е изминал, а лекуващият доктор да е открил нужда от терапия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР