Държавата ще плаща таксите за обучение на студенти, които поемат

...
Държавата ще плаща таксите за обучение на студенти, които поемат
Коментари Харесай

Държавата ще плаща таксите на студенти, ако останат в България

Държавата ще заплаща таксите за образование на студенти, които поемат ангажимент да останат да работят в България най-малко 5 години след дипломирането си. Този текст в Закона за висшето обучение, признат при започване на годината, придобива малко по-конкретни измерения с план на разпоредба по какъв начин ще става заплащането на студенти. Проектът е оповестен за публично разискване.

За задържането на младите в България министър председателят Борисов приказва от 2011 година " Защо вадим от парите на данъкоплатците, с цел да приготвяме експерти за друга страна ", възмущаваше се той тогава по адрес на лекарите, които бягат в Европа. Сега желанията са със средства от държавния бюджет да се обезпечава изцяло или отчасти заплащането на разноските за образование на студенти, които имат контракт с шеф за стаж по време на следването и за работно място след сполучливото му довеждане докрай, написа в. " Сега ".

Тази опция няма да важи за всички специалности и всички компании. Специалностите ще се дефинират със заповед на министъра на образованието, а работодателите - от Министерския съвет по предложение на министрите. Списъкът със специалности ще се актуализира годишно до края на май. Изискването към работодателите е да са регистрирани в България и да имат най-малко 20 чиновници.

Студентът и работодателят ще подписват контракт, страна по който ще бъде и съответното висше учебно заведение. В него ще са посочени и изискванията на стажа, и срокът, през който младежът следва да работи при работодателя след сполучливото довеждане докрай на образованието. Този контракт може да се приключва по 8 разнообразни аргументи, измежду които при отписване на студента, спиране (ако не е по болест или майчинство), при редовно непосещаване на стажа, по взаимно единодушие.

Минималният ангажимент на студента да остане в България при същия шеф е 5 години. Срещу това младият кадър получава късмет да стартира професионалната си кариера с освен това от минимална стартова заплата - работодателят ще има ангажимент да му обезпечи главно трудово заплащане, което е най-малко междинната съществена заплата за съответната служба или за цялото дружество (според това коя е по-висока).

По време на образованието си студентите ще са отчасти или напълно освободени от такси за образование, като коя компетентност в коя група попада ще е видно от листата на специалностите, изготвян от министъра. Ако се стигне до преустановяване на контракта, отговорната страна би трябвало да възвърне всички средства за прехрана на образованието, които са изплатени на висшето учебно заведение от държавния бюджет.

Ако договорът е преустановен по взаимно единодушие сред страните, студентът и работодателят ще си поделят поравно възобновяване на разноските на страната. В случай на отвод разноските да се възстановят, Национална агенция за приходите ще ги събира по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР