Държавата ще ограничи граничните пунктове, през които ще може да

...
Държавата ще ограничи граничните пунктове, през които ще може да
Коментари Харесай

Държавата ще ограничи пунктовете за внос на отпадъци

Държавата ще ограничи граничните пунктове, през които ще може да се внасят боклуци и ще забрани изгарянето им на всички места отвън единствената лицензирана по европейските стандарти апаратура, която е в Топлоелектрическа централа " Сливен ". Това сподели пред Би Ти Ви министърът на околната среда Емил Димитров - Ревизоро, в коментар на предоставената му задача да изготви нови правила за импорт на отпадъците.

" Навсякъде в Европа той (боклукът) се разпределя и негодното за преправка се изгаря, само че имат съоръжения. Ние нямаме такива съоръжения с изключение на една, само че всички желаят да работят ", възмути се той и добави: " Ще се гори единствено в едната апаратура, единствено Топлоелектрическа централа " Сливен " има позволение и ще се гори единствено там ". По думите му " би трябвало да се промени формулата на инспекцията напълно ", тъй като в този момент един документ се показва при импорт освен на първата пратка, само че и на поредност влакови композиции, а проверяващите би трябвало да гонят вносителя из цяла България. Затова концепцията му е контролът да е на граничния пункт като страната да е известена още преди да е почнал вносът.

Димитров възнамерява да сътвори златен указател на компаниите - вносители като тези, които до момента не са били уличени в нарушавания, ще продължат да правят активността си умерено, а тези, които са нарушавали разпоредбите " да не се занимават повече с това в България ".

Министърът изрече и концепцията фирмите, които се занимават с изгаряне на боклуци, да се ангажират да горят и такива с български генезис, тъй като до момента отказвали. " Те не желаят да горят нашия, тъй като е нискокалоричен. Може би би трябвало първо да горят нашия, преди да внасят. Малко - доста родолюбие. Изнасяме доста повече, в сравнение с се внася. Но желая да се гори в годни съоръжения. Когато имаме съоръжения като в Европа, ще горим, когато нямаме - няма да се надлъгваме. ", съобщи той.

На Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ще бъде наложена насилствена мярка да работи единствено на въглища, сподели Димитров. " Прокуратурата направи инспекция и се оказа, че не са изпълнени инструкции по комплексното позволение и то не може да се ползва. Ще продължат единствено на въглища ", акцентира той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР