Държавата ще мобилизира ресурс от 4.5 млрд. лева. Пари от

...
Държавата ще мобилизира ресурс от 4.5 млрд. лева. Пари от
Коментари Харесай

Какви мерки предприе България срещу кризата, родена от COVID-19

Държавата ще активизира запас от 4.5 милиарда лв.. Пари от бюджета, а и средства от комерсиалните банки, които ще се подсигуряват с пари от държавната банка за развиване.

На първо време бюджетът ще бъде обновен с над 1 милиарда лева
Актуализация на Бюджет 2020: Най-негативният сюжет е за 3,5 милиарда лева недостиг Не се планува нарастване на налозите, увери финансовият министър
Държавата ще заплаща 60% от осигурителния приход на чиновниците, а работодателят ще поема другите 40%, както и осигурителните вноски. Компенсациите обгръщат 21 наранени бранша, измежду които ресторантьорство, хотелиерство, превоз, туризъм и спортни и културни действия.
Две групи работодатели могат да аплайват по схемата " 60/40 " Трябва или да са затворили, или да имат спад с 20% в приходите си
Кандидатстването ще се прави месец за месец, само че може да продължи не повече от три месеца.

Най-рано в понеделник ще е ясно има ли интерес от компаниите към мярката „ 60/40 “, оповестиха от Агенцията по Заетостта.
Агенция по заетостта: Най-рано в понеделник ще е ясно има ли интерес към мярката " 60/40 " Две групи работодатели могат да аплайват по схемата
Две групи работодатели могат да аплайват по схемата. Едните са тези, чиито компании са затворени поради изключителното състояние.

Другата група е на тези, които могат да потвърдят 20 % спад в приходите си за март 2020 година по отношение на същия месец предходната година.

Кандидатстването ще се прави месец за месец, само че може да продължи не повече от три месеца. Документите могат да бъдат подавани в районното Бюро по труда, както и изпращани по електронен път или с предложено писмо.

Процедурата по култивиране на документите може да продължава до 7 дни. След одобряването на парите те ще бъдат превеждани в период до 5 дни.

Пакетът от документи, които работодателите би трябвало да изпратят включва заявление за погашение на обезщетения, в което би трябвало да са включени Декларация за опазване на заетостта и Декларация за платежната сметка на работодателя, както и лист на чиновниците, за които се желае помощта. В взаимозависимост от това, в коя група попада работодателят той би трябвало да показа и заповед за прекъсване на работа или декларация за най-малко 20% спад в приходите.

За да се обезпечат тези средства, ще бъде обновен бюджетът с над 1 милиарда лв..

Банката за развиване ще дава банкови гаранции. Фирмите ще могат да вземат заеми от комерсиалните бани за към 2 милиарда лева

200 млн. лева са планувани за безлихвени потребителски заеми до 1500 лева Те ще се насочат през ББР към комерсиалните банки – ще могат да употребяват хора в неплатен отпуск, с цел да си покрият разноските първоначално. Сметките демонстрират че парите ще стигнат за към 130 000 души.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 457 35 10 25 Света 986776 51579 50508 206372 Заразени* Нови Починали България 457 35 10 Света 986776 51579 50508
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР