Държавата ще купи 1 милион защитни маски, които ще бъдат

Държавата ще купи 1 милион защитни маски, които ще бъдат ...

Коронавирусът в България: Първи болен депутат.Държавата ще купи 1 милион защитни маски, които ще бъдат разадени на социалнослабите хора. Маските ще бъдат купени до седмица-две , те ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите, уточни Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Повече подробности - тук.

11:36Спад на престъпността в СофияПолицията в София засега ще предупреждава хората да слагат предпазни маски в гратисния период до събота,съобщи пред БНР директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. До момента в столицата има издадени 102 акта за нарушения на хора за събиране и разхождане на забранени места.

"Ще има гратисен период, който ще бъде до 0,00 ч. в събота. Ще бъдат дадени указания на колегите да предупреждават хората, така че след като отмине гратисния период и гражданите са се снабдили с такива маски, да се изпълняват указаният на националния щаб и министъра на здравеопазването", каза той.

Коронавирусът в България: Първи болен депутат
© Велко Ангелов

Заради засиленото полицейско присъствие в София, се отчита и спад на престъпността в града.

"Освен пеши патрули, в делничните дни използваме и колегите от конния ескадрон на Столична дирекция на вътрешните работи. Така че не само в Борисовата градина, а и в другите паркове нашето присъствие е видимо".

Коронавирусът в България: Първи болен депутат
© Дневник
11:35Конституционният съд вече може да заседава и взима решения неприсъствено – чрез видеоконферентна връзка, която осигурява тайната на съвещанието. Това предвижда изменение в правилника за дейността на институцията, публикувано днес в "Държавен вестник".11:12Измамници в интернет вече експлоатират страха от коронавируса COVID-19 и след въвеждането на извънредното положение в България има ръст на атаките срещу имейли и сайтове, отчита българската хостинг компания "СуперХостинх.БГ". В периода 16-22 март блокираните спам писма по темата за "коронавирус" се увеличават с близо 20% в сравнение с предходната седмица. За първата половина на март пък компанията отчита ръст на блокирания спам по същата тема с 11% в сравнение с първата половина на февруари.

"Измамните писма най-често са свързани със съобщения за последни доставки на маски, нови маски, лечение, съвети за това как да предпазим себе си и близките си (с призив за изтегляне на файл) и дори призиви за дарения", коментира управителят на "СуперХостинг.БГ" Любомир Русанов. Съветът на специалистите е да се внимава какво се отваря в мрежата във времето на повишена работа онлайн.10:56Правителството да създаде извънреден фонд за подпомагане на културни дейци, културни институти и организации - това предлага обединението "Демократична България" в разпространена до медиите позиция. "Културният сектор беше един от най-тежко засегнатите в безпрецедентната криза, в която се намираме. Огромни проблеми стоят пред всички художествени и културни прояви, всички културни индустрии, прекратили дейността си. Особено тежко е положението на самоосигуряващите се артисти и културни оператори, които не получават заплати в държавни културни институти и на практика нямат в момента никакви доходи; загубите само в тази сфера досега възлизат от 7 до 15 милиона лева", се казва в позицията.

Пълния й текст можете да прочетете тук.10:44Може да се вземат и по-строги меркиАко се наложи, щабът може да препоръча на правителството да вземе още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса - тотална забрана на рисковите групи да излизат от домовете си или излизането от дома само с декларация или пък за определено време и в определен периметър. Това каза в интервю за "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев.

Той информира, че вероятно в четвъртък ще е на разположение на гражданите система, в която могат да проверяват дали са били в контакт със заразен. Хората биха могли чрез тази система да уведомят, че ще излизат за деня, например с приложение на мобилния телефон.

Повече подробности - тук.09:55Пенсиите се изплащат от 7 до 23 априлПредвид въведеното извънредното положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), съобщиха от Български пощи.
Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април.

На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително. Заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума от 40 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни близо 50 млн. лв.

От "Български пощи" напомнят, че трябва да се спазва безопасно разстояние един от друг о минимум 2 метра, както и да се носят маски и ръкавици.09:44Румен Радев ще посети БлагоевградДнес президентът Румен Радев ще посети Благоевград. От 13.30 часа той ще участва в заседание на Оперативния кризисен щаб в града и ще се запознае на място с предприетите мерки за защита на здравето на гражданите и доставки на храни и лекарства за нуждаещите се, информира прессекретариатът на държавния глава.

09:26Армията готова да помага на полициятаАрмията има готовност да се включи в помощ на полицията, има необходимите разчети - обяви в интервю зая Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каяракачанов. "Тя вече помага, вижте как: началникът на щаба е директор на Военноемдицинската академия, правим военнполева болница, посочи той. Трябва да се навакса с маски и ръкавици за армията, за да се изпълни разпореждането да се ходи в публични места с предпазни средства, отбеляза министърът. Иначе армията има защитни облекла, ако възникне остра нужда. "Ще заменим полицаите на границата, ще пазим посолства, стратегически обекти, не си представяйте, че ще тръгнат танкове по улиците", успокои Каракачанов.09:04Гратисен период за маскитеГратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота - това каза началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет.

Основната философия е да се носи маска на обществените места – магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, болници, банки, посещение в административна приемна на правителствени служби, приемни на КАТ.
"Ясно е, че тези мерки могат да се тълкуват много субективно от много хора. Отговорността на всички е да останем твърди и да не се поддадем на хейта, който върви, затова обясняваме на всички защо го правим", каза Мутафчийски.

"Имаме отговорност пред вас и вашите родители да опазим вашия и техния живот. Поне всички са единни, че ако отпуснем края, системата няма да понесе толкова болни", подчерта той.

Коронавирусът в България: Първи болен депутат
© Велко Ангелов
08:55Промените в бюджета имат предвид най-негативния сценарийНа вчерашно извънредно заседание правителството одобри и ще предложи законопроект за допълнение и изменение на държавния бюджет за 2020 година. Част от мерките са свързани с вече одобрените разходи, свързани с изпълнение на програмата за задържане на заетост, по известна като мярката "60/40".

Разработени са три сценария като се разглежда най-негативният от тях с оглед това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да се запази функционирането на всички системи в държавата, каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Най-негативният сценарий предвижда намаление на приходите с 2.4 млрд. лв. и и увеличение на разходите с 1 млрд. лева. 70 милиона са допълнителни лихвени разходи, свързи с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет за финансиране на фонд "Безработица".

Предложено е и увеличение на лимита на държавния дълг, за да се осигури финансиране на дефицита, който ще се формира в резултат на намаление на приходите и увеличение на разходите като общият размер на очаквания дефицит се очаква да достигне 3.5 млрд. лв. или около 3% от БВП.

Повече по темата - тук.

08:49Дронове ще наблюдават вилните зони на Русе, каза зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев пред БНТ. Идеята за допълнителна охрана е дошла в разговор с Русенския университет. В общината са обмисляни допълнителни мерки за осигуряване спокойствието на хората. Ще има директна видеовръзка с дроновете, за да може да се реагира веднага.08:09Заразените вече са 379За изминалото денонощие 25 са новите заразени с COVID-19. Това обяви на редовния си брифинг началникът на националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски, без да уточни от колко направени проби са установени заразените. Ообщият брой на заразените вече е 379. От тях 113 са в болница. 13 души са интубирани и се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието.

Силистра е новата област със заразени. 57% от заразените са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Средната възраст на починалите е 66 г. 18 от заразените са медицински персонал. Изписани са 17 души, които са с по две отрицателни проби.

През нощта новите случаи са в София -1, Варна - 3, Силистра - 2, Шуммен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

Коронавирусът в България: Първи болен депутат
© Министерския съвет

До полунощ в събота е гратисният период за задължителното носене на маски, каза още Мутафчийски."Мярката за задължително носене на маски на обществени места е в резултат на продължително обсъждане. Има противоречиви версии за носенето на маски. Болни задължително трябва да носят маски. За здравите лица от СЗО не препоръчват маски", заяви Мутафчийски и уточни, че в Израел и Австрия също е задължително носенето на маски.

"Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях и това не е забавление, това са неща, които са следствие на наблюдаваните тенденции, каза ген. Мутафчийски. Важно е да се ограничат щетите. Ако се отпусне краят, системата няма да може да понесе големия брой болни", каза още началникът на щаба.

"На Светия Синод не можем да му затворим църквите, но те ни увериха, че ще спазват мерки и голямо предизвикателство пред полицията е, че ще се грижи за спазване на дистанцията между хората по време на службите", посочи още Мутафчийски.

08:07След пълна 14-дневна карантина в Банско в 19 часа днес тя трябва да бъде вдигната. Вече не е забранено на хората да излизат от домовете си пада, което означава, че в града влизат в сила мерките, които са валидни за цялата страна.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1346)

Източник: dnevnik.bg