Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като

...
Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като
Коментари Харесай

Заради високите цени: Връщат на фирмите по 50 лв. за мегаватчас използван ток

Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на компаниите по 50 лв. за мегаватчас употребена електрическа енергия. Това заяви служебният министър председател Стефан Янев, който организира работно заседание с министрите на финансите и енергетиката, както и с ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Предлаганите от държавното управление ограничения са в три групи - финансово подкрепяне на бизнеса, усилване на контрола на Комисията за енергийно и водно контролиране върху работата на Българската самостоятелна енергийна борса, както и на осъществяваните покупко-продажби, трета група от ограничения, които са свързани с раздробяването на пакети електрическа енергия на борсата, тъй че повече дребни участници да имат достъп до по-ниски цени на тока.

Финансовите ограничения, които са заложени, ще бъдат вероятни единствено след актуализация на бюджета от вероятно ново държавно управление и ще влязат в действие от декември. Също по този начин, с цел да продължат тези ограничения, би трябвало да бъдат заложени промени в бюджета за 2022 година. Общата сума, на която се пресмятат заложените ограничения, е сред 600 и 650 млн. лв., като парите ще бъдат взети от печелившите държавни компании и тяхната насъбрана свръхпечалба.

Според данните, изнесени от Министерския съвет през днешния ден, цената на електрическата енергия у нас е измежду най-ниските в Европа, като ни изпреварва единствено Полша. Въпреки това бизнесът ще бъде подкрепят.

" Правителството работи в посока гарантирането преди всичко всички консуматори да имат достъп до електрическа сила, което е реалност и тази сила да бъде във допустимо най-хубавия ценови диапазон, което в границите на Европейския съюз реализираме ", сподели служебният министър председател Стефан Янев.

Високата цена на тока за бизнеса обаче няма да се придвижи и върху цената на тока за бита.

" За утешение на жителите в България желая да кажа, че през идващите три месеца цените на парното, и топлата вода, както и на електрическата енергия ще останат непромени ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Министерството на финансите подсигурява, че има средства за оповестените ограничения.

" Проблемът при нас към този момент е нормативен, просто би трябвало да намерим механизъм, по който да ги включим най-рано в бюджета било посредством актуализация, било посредством бюджета 2022 ", сподели служебният финансов министър Валери Белчев.

Освен предвижданите ограничения за понижаване на цената на тока за бизнеса, министър председателят Стефан Янев ще сътвори и работна група, която да проучва опциите за създаване на нови нуклеарни мощности у нас.

" Ускоряваме ремонтите на Водноелектрическа централа " Чаира " и " Белмекен ", с цел да можем и тях да ги включим в микса, ремонтите закъсняват, просрочени са, само че това, което сме си сложили за цел, е да ги ускорим ", съобщи слежебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Министърът също по този начин разгласи, че няма логичност да му желаят оставката поради високите цени на тока, тъй като не той ги дефинира, само че постоянно е подготвен да я даде.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР