Държавата ще изземе принудително акциите от приключилата преди повече от

...
Държавата ще изземе принудително акциите от приключилата преди повече от
Коментари Харесай

Държавата иззема акциите от масовата приватизация, ако не са потърсени 6 години

Държавата ще изземе наложително акциите от завършилата преди повече от 20 години всеобща приватизация, в случай че не си ги потърсим в период от шест години. Това планува идея, създадена от Министерството на финансите и оповестена за публично разискване през идващите 30 дни. Обратното прибиране на акциите ще мине през два стадия.


По данни на централния депозитгар, сега близо 2 млн. души не са потърсили акциите си от Масовата приватизация, които са на стойност близо 2 милиарда лева

Голяма част от непотърсените - „ спящи “ акции от всеобщата приватизация са раздробени на дребни пакети от по 25 и 50 акции и в доста случаи до момента за хората е било неизгодно да се разпоредят с тях, тъй като ще изгубят повече пари за такси и комисионни, в сравнение с биха спечелили.
Васил Големанов, изп. шеф на Централен депозитар: Затова се стигна до тази идея, в последна сметка тези хора, които де факто имат нещо и не могат по никакъв метод да се възползват от него - да се потърси метод да бъдат основани благоприятни условия, тъй че да могат те да ги осъществят и да получат надлежно или цената не тези активи или да се възползват от дивидентите.
Според концепцията на Министерството на финансите процедурата хо припознаване на акциите ще бъде разграничена на две етапи, като ще бъдат понижени таксите за предписание с тях. Една година ще продължи осведомителната акция, в която хората ще могат да потърсят скъпите бумаги и да се разпоредят. Ако не го създадат, следва втора фаза - акциите се трансферират в особено основан от страната капиталов фонд, който да ги ръководи посредством интернационален управител. И тук акционерите ще имат нов период от 5 години, през който да ги потърсят.

В случай, че акциите не бъдат потърсени - близо 6 години - те ще отидат в така наречен „ сребърен фонд “, който подсигурява пенсионната ни система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР