Държавата ще финансира обучения по оказване на първа помощ от

...
Държавата ще финансира обучения по оказване на първа помощ от
Коментари Харесай

Регламентират оказването на първа помощ

Държавата ще финансира образования по оказване на първа помощ от лица, присъстващи при незабавни положения, включително сърдечен арест.

Такъв текст залагат с допълнения в Закона за здравето депутати от три парламентарни групи. Предложенията са импортирани от доктор Александър Симидчиев от „ Демократична България, проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, доцент Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи и доцент Васил Пандов от „ Продължаваме промяната “.

С текстовете си депутатите дават определение на понятието „ първа помощ “ и регламентират кой има право да оказва такава: „ Първа помощ е помощта и началната грижа, която се оказва при остро заболяване или пострадване от очевидец на случая или притекъл се на помощ човек. Първа помощ може да се оказва от всеки и във всяка обстановка до обезпечаване на здравна помощ “, се залага в закона.

В него се прецизира още, че първа помощ се оказва преди всичко от човек, който е кадърен да разпознае, реши и приоритизира потребността от първа помощ, да окаже по този начин, употребявайки целесъобразни умения, както и да разпознае нуждата от спомагателна помощ и да потърси такава.

Също по този начин депутатите оферират текст, съгласно който хората, които оказват първа помощ по отношение на случай или внезапно утежняване на здравословното положение, не подлежат на наказване за оказване на здравна помощ без съответната подготовка.

Причината за включването на този текст е съществуване на наредба в закона, съгласно която в случай че някой оказва здравна помощ или прави здравна активност, без да има нужната професионална подготовка за това, се санкционира с санкция.

С предложенията си народните представители даже са описали някои медицинските техники за оказване на първа помощ, измежду които техника на Хаймлих, мануално кръвоспиране, кардио-пулмонална ресусцитация.

В претекстовете си към препоръчаните допълнения депутатите показват, че с текстовете се контролира и предизвиква оказването на първа помощ и изключва наказуемостта за действия, осъществени по несъобразителност при оказването ѝ.

Сред задачите на измененията са обезпечаване на условия за внедряване и действие на ефикасни стратегии за автоматизирана дефибрилация и кардио-пулмонална ресусцитация у нас, отбрана правата на потърпевшите и всички, които доброжелателно оказват помощ при такива произшествия, както и установяване на минимални условия за осведоменост и образование на личен състав и жители.

С препоръчаните текстове и претекстовете към тях можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР