Държавата се разпада, защото е превзета от шайка шмекери, групирани

...
Държавата се разпада, защото е превзета от шайка шмекери, групирани
Коментари Харесай

Мнения Daily - Държавата видимо се разпада

Държавата се разпада, тъй като е завладяна от тайфа шмекери, групирани към ГЕРБ. Шайката е уверена, че дефинитивно е плячкосала властта и разполага с нея в собствен интерес.

Вече е близо моментът, в който Борисов не управлява лакомията на своите " фрагменти ". Още по тематиката
И още: Не можем да заметем под килима близкото минало; Размисълът за комунистическото завещание е сложен

И още: Тръмп насърчи недемократична Полша; По оста Атина - Белград се усеща паника
Машина на времето

Държавата очевидно се разпада

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Дневник "

Държавната власт, несъмнено, се разпада пред очите ни. На плажа " Корал " нощно време полицията тараши палатки – както правеше националната милиция в средата на 80-те години, когато се разпадаше социализмът. По плажа на " Каваците " дефилират въоръжени мутри, събиращи рекет – както правеха в средата на 90-те години, когато страната беше се снишила и предала цялата власт на гангстерите. На от ден на ден места в страната нискочели австралопитеци бият естествени хора пред потресените погледи на туристите.

Държавата се разпада, тъй като е завладяна от тайфа шмекери, групирани към ГЕРБ. Шайката е уверена, че дефинитивно е плячкосала властта и разполага с нея в собствен интерес. За да се случва това безпроблемно обаче, е належащо от главите на хората да бъде избита мисълта, че са жители – че управляват властта. Именно желанието да бъдат отстранени жителите, т.е. хората да бъдат преформатирани в подвластни крепостни селяни, изяснява инак изненадващо мракобесническите законопроекти, с които в последно време ГЕРБ наводнява Народното събрание. Те могат да бъдат групирани в три съществени групи:

1. Законопроекти, чиято цел е да слагат жителите в ситуацията на онази непрекъсната вина пред " органите ", която беше присъща за комунистическите режими.

2. Втората група законопроекти има за цел да препъне тези (все по-малобройни, допуска се) жители, които ще желаят да се обтегнат на властта посредством съда. Целта тук е жителите да бъдат лишени от достъп до съда.

3. Третата група ограничения е чисто политическа. В България има единствено една общественост от жители, които не одобряват пропагандата на шайката " Бойко Борисов е антикомунист и по тази причина го подкрепяйте, с цел да не дойдат комунистите " – това е общността на Зелените. Та и против общността на Зелените има закон – оспорването на Оценка на въздействието върху околната среда може да бъде единствено на една правосъдна инстанция.

4.Четвъртата група законови ограничения, импортирани от ГЕРБ, има за цел да сплаши самия съд. Сплашването на съдиите – това е смисълът на путинския вид възбрана за " финансиране от чужбина " за специализации, пътувания, конференции и планове на съдии.

Трескавостта на гербаджийското законотворчество обаче също желае пояснение. Тази нервност може да има най-малко две явни аргументи:

1. Властта готви някакво голямо, директно идно изяждане.

2. Властта мъсти след претърпян огромен боязън. Да си напомним. В края на 2015 година пред Съдебната палата се подредиха, излезли на безмълвен митинг, висши съдии, облечени в тогите си. В същото време пред тях течеше митинг на жители. Това обществено съюзяване сред съдии и жители в никакъв случай не се беше случвало и в този смисъл стана политически факт, отекващ дълбоко и надалеко из цялата система на политиката.

Какво следва ли, т.е. с изключение на установяването на произвола като обикновен метод на живот за властта? Поне две неща наподобяват повече от вероятни:

1. Кошмарен неуспех на председателството на България на Европейски Съюз, затъващо в истеричната конкуренция кой какъв брой да открадне от обвързваните с него поправки и градежи.

2. Загуба на надзор върху шайката от страна на Борисов. Вече е напълно близо моментът, в който той няма да може да лимитира устрема на своите " фрагменти " да изядат всичко.

----------

Фалиралата банка е огледало на " държавността " у нас.Институционален неуспех

В грабежа на КТБ има и други участници

От коментар на политолога Даниел Смилов за " Портал Култура "

Но казусът е, че, наподобява, в ОПГ-то има и други участници. Това са крайните консуматори на заемите – т.е тези след " кухите компании ", които без да дават съществени обезпечения, стават притежатели на огромни активи. Възможно ли е те да не са знаели какво става?

Фотограф:
Обвинителният акт по делото КТБ, импортиран тази седмица от прокуратурата, дава опция да се реконструира освен ръководството на една банка, само че и действието на основно значими институции в страната. Делото КТБ е в действителност огледало на българската държавност.

Картината, която е нарисувана от обвиняването, е на сериозен институционален неуспех: години наред КТБ е функционирала при груби нарушавания на законите и положителните практики в банковото дело. Нито една институция – от надзора, през службите, до прокуратурата – не е предотвратила натрупването на сериозна обществена вреда – 3.9 милиарда лева Индиректно този обвинителен акт повдига и въпроса за политическата отговорност за КТБ – няколко държавни управления са си затваряли очите пред проблеми, за които неведнъж беше писано в медиите.

Най-фрапантно нарушаване от страна на Цветан Василев съгласно обвиняването е превръщането на банката в мощно рискова капиталова компания под негов надзор. Василев в действителност построява две следени от него структури, официално самостоятелни една от друга, само че действително ръководени напълно от него – конструкция на ръководство и работа в банката, която да разрешава отпущането на заеми по негово разпореждане и предпочитание, и конструкция от търговски сдружения, посредством която средствата от отпуснатите заеми да се употребяват и насочват към крайни получатели отново по разпореждане, предпочитание и преценка на самия Василев. Голяма част от тези търговски сдружения са " кухи " – те са на подставени лица и единствената им функционалност е да пренасочат парите към краен адресат. Повечето от другите обвинени са притежатели на такива " кухи " сдружения – тяхното само качество е, че са доверени лица на Василев и са всекидневно пред очите му. Според прокуратурата по този начин се образува ОПГ – незаконна група, отпред на която стои обвиненият банкер/инвеститор.

Прокуратурата е построила сериозен мотив, че Василев и притежателите на " кухи " компании са работили като ОПГ, с цел да влагат парите на банката в планове по негово предпочитание и под негов надзор. Но казусът е, че, наподобява, в ОПГ-то има и други участници. Това са крайните консуматори на заемите – т.е тези след " кухите компании ", които без да дават съществени обезпечения, стават притежатели на огромни активи. Възможно ли е те да не са знаели какво става? Да са си мислели, че са обект на неоснователно снизхождение от страна на Василев? Далеч по-вероятно е да са съзнавали, че вземат участие в скрит план за нарушаване на банковите закони. Това са забавни правно-морални проблеми, в които за жалост прокурорите не са навлезли.

Възможно ли е само директният надзирател в Българска народна банка да е отговорен за " проспиването " на това положение на нещата? Възможно ли е всичко това да се случи, без службите да схванат? Без разследване и прокуратура да се самосезират от изявления в медиите? Без държавното управление да знае и да вземе ограничения през годините? И допустимо ли е в действителност страната да е толкоз безпомощна, че крадците в действителност да съумеят да задържат добитите активи и средства? Въпросите са реторични.

----------
И у нас има хора, които харесват грубите способи на Путин.

Цензура

Как се смачква вестник в Русия

От коментар на някогашния дипломат в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук профил

" Ведомости " е задоволително уравновесен и не си разрешава офанзиви против Кремъл, съблюдава " възпитание ", само че е задоволително праволинеен, когато става тирада за стопанска система, бизнес, финанси. Но си разреши да разгласява материали за олигарсите - за " дарлинга " на Путин Сечин и за Михаил Фридман.

Фотограф:
Атаките против свободата на словото в Русия в никакъв случай не са спирали, само че този път задачата е едра - самият вестник " Ведомости " - лишават съветското поданство на член на фамилията, което е притежател на изданието. " Ведомости " е задоволително уравновесен и не си разрешава офанзиви против Кремъл, съблюдава " възпитание ", само че е задоволително праволинеен, когато става тирада за стопанска система, бизнес, финанси.

Но си разреши да разгласява материали за олигарсите - за " дарлинга " на Путин Сечин и за Михаил Фридман, които заведоха правосъдни каузи против " Ведомости ". Сега процедурата е лесна - лишават поданството, след което ставаш " задграничен сътрудник " и продаваш вестника на " верните " хора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР