Държавата се готви да приеме закон, с който рискува да

...
Държавата се готви да приеме закон, с който рискува да
Коментари Харесай

Музикаутор: Държавата готви разпад на колективното управление на права

Държавата се готви да одобри закон, с който рискува да се вкарат порочни и неуместни практики, които могат да доведат до разпад груповото ръководство на права в България. За това алармират главните организации за групово ръководство на права (ОКУП) – Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор, в своя позиция, изпратена до Комисията по правните въпроси и Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно заседание, както и до Министерство на културата.

Става въпрос за законопроект, с който следва да се транспонира Директивата за груповото ръководство на авторското право и сродните му права. Припомняме, че преди месец Европейската комисия реши да предяви иск против България в размер на близо 20 000 евро дневно поради забавянето на страната в привеждането на директивата в българското законодателство.

Директивата, надлежно и законопроектът, се отнасят извънредно до организациите за групово ръководство на права (ОКУП), което значи, че не би трябвало да се вършат прибързани промени при непознаване на спецификите на активността им. Новият проектозакон, обаче, не е минал публично разискване и не е разискван публично с нито една ОКУП в България, които вкупом съставляват и пазят законните права и ползи на хиляди български и милиони задгранични създатели, създатели, реализатори, продуценти, актьори, режисьори, сценаристи, оператори.

Организациите акцентират пасивната роля на Министерство на културата, което не е спазило досегашната процедура при транспониране на наставления. Досега тя включваше правене на законопроект от отрасловото министерство, осъществяване на публично разискване с съответстващите организации, приготовление на мнения от Национална агенция за приходите, регулаторите, Комисия за защита на конкуренцията и така нататък, след което внасяне на законопроекта в Народното събрание.

„ Противното би означавало силово налагане на плана, което е недемократично и би довело до дисбаланс в връзките сред правоносителите, ползвателите и страната “, показват още в писмото си организациите.

Те изясняват, че проблемите към транспонирането на директивата са разумни и предстоящи поради неналичието на съответна, експертна и сложна политика в бранша от доста години. Доказателство за това са множеството интернационалните показатели и ранглисти, в които България е още веднъж на последните равнища.

Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор декларират още, че " постоянно са апелирали за търсене на верния баланс в правната наредба на този характерен бранш и са предложили решения, които да подсигуряват предвидимост и непоклатимост за правоносителите и ползвателите в тези правни отношения ".

Възможният разпад на груповото ръководство на права, обаче, ще е сериозна последица за всички заинтригувани страни в бранша. Загубите, засягащи и носителите на права, и ползвателите, и фиска, и културните и креативните промишлености, ще са големи като стойностно измерение, а също така ще накърнят и реномето ни на правова страна членка на Европейския съюз, споделят още организациите. 

В тази връзка Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор насочат покана за работна среща, на която да бъдат наваксани пропуските, генерирани от несъстоялото се публично разискване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР