Държавата реши да направи безпрецедентна подкрепа за бизнеса от 1

...
Държавата реши да направи безпрецедентна подкрепа за бизнеса от 1
Коментари Харесай

Държавата отпуска 1,5 млрд. лева в подркепа на бизнеса заради рекордните цени на тока

Държавата реши да направи невиждана поддръжка за бизнеса от 1 милиард и 500 милиона лв.. Причината - рекордните цени на ток и газ. Парите се отпускат до 31 март, стана ясно след днешното държавно съвещание. Част от средствата ще бъдат ориентирани за цялостното компенсиране на загубите на Енергийния систематичен оператор и трите снабдители на ток - ЧЕЗ, EVN и Енерго про, оповестява Българска национална телевизия.

Индустрията е недоволна от прелюдия таван на помощта за компаниите по отношение на тяхната енергийна консумация. След дейната финансова интервенция на страната има ли към момента заплаха за енергийните доставки?

С предоставената поддръжка от страната за мрежовите оператори поради високата цена на електрическата енергия, ще бъде преодоляна ликвидната рецесия, обявиха за " По света и у нас " от Енергийният систематичен оператор. Със средствата ще се даде опция на сдруженията освен да посрещнат разноските през зимния интервал, само че и да се подсигурява ремонтната стратегия и несъмнено енергийните доставки.

Милиард и 300 млн. отделя страната за компенсиране на скъпия ток и още 300 млн. за природния газ, реши държавното управление. Финансовият министър пресметна какъв брой общо нарастват средствата в поддръжка на бизнеса от септември до края на март.

" Правителството прави всичко допустимо да отдели невиждан запас - 1,5 милиарда, плюс до момента заделените 420 млн., стават 2 милиарда за де факто един зимен сезон, отоплителен, за отплата на бизнеса. Този запас се разходва оптимално бързо, тъй че да се подкрепят бизнесите ", разяснява Асен Василев, министър на финансите.

Енергийният министър изясни, че парите ще бъдат набавени от три съществени пера през идващите 4 месеца.

" Това е Фондът за сигурност на енергийната система, облагите на сдруженията в БЕХ, които са в по този начин много устойчиво и положително финансово положение и сега и последна мярка - държавния бюджет, като това в действителност ще е изключителна и последна мярка, предвид на това по какъв начин ще се държи системата през идващите няколко месеца ", разгласи Александър Николов, министър на енергетиката.

Енергийният систематичен оператор е пресметнал, че до края на годината загубите му ще набъбнат до 90 млн. С обещаната от страната поддръжка за ЕСО и трите ЕРП-та ще се възвърне опцията доставчиците да се разплащат с производителя на ток.

" Решава значително създалите се проблеми с ликвидността на мрежовите оператори и към този миг, по този начин българските консуматори могат да бъдат спокойни, че няма да има проблем с доставките на електрическа сила ", съобщи Ангелин Цачев, изп. шеф на ЕСО.

Преодоляване на ликвидната рецесия ЕСО ще може да извърши по този начин плануваните действия в ремонтната и капиталова стратегия за 2022г.

Големи индустриални консуматори желаеха да се отстрани таванът на помощта.

" Но това, което сме изрично срещу е таванът на обезщетенията, тъй като с този таван и при липса на таван на цените на борсата ние няма да можем да работим. И не работим единствено за енергоинтензивната промишленост, а за цялата стопанска система ", уточни Константин Стаменов, ръководител на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

" Представете си при 700 лева предстоящо за първото тримесечие цена за електрическата енергия за мегават на час, компенсацията ще е по 30 % или 200 лева Е, кой ще издържи на 500 ".

Енергийният министър отговори, че обстановката се следи непрекъснато и властта е подготвена да реагира.

" В случай че по този начин динамичността в посока нагоре на цените на тока продължи ще бъде изработен спомагателен разбор и при нужда ще бъдат разплатени в допълнение средства. Не е задачата да действаме прекомерно импулсивно на база тежката обстановка в този момент. Целта е резистентност както за системата, по този начин и за бизнеса и битовите консуматори ", изясни Александър Николов, министър на енергетиката.

А крайната цел е съществена промяна на енергийната система.

" Надяваме се със състава на КЕВР с неизтекъл мандат да стартираме дейни дейности за това какво може да се направи структурно със системата, тъй че да не се позволява такива пикове ", разгласи Асен Василев, министър на финансите.

Помощта ще стартира да се изплаща, откакто бъде получено утвърждение от Европейската комисия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР