Държавата претендираше за общо 52,2 милиона лева заради неизпълнени ангажименти

...
Държавата претендираше за общо 52,2 милиона лева заради неизпълнени ангажименти
Коментари Харесай

Домусчиеви дължат 25 милиона лева неустойки за БМФ

Държавата претендираше за общо 52,2 милиона лв. поради неизпълнени задължения по приватизационния контракт

Фирмата притежател на " Параходство Български морски флот " АД - " Кей Джи Маритайм Шипинг " АД, дължи на страната малко над 25,3 млн. лв. наказателна клауза по контракта за приватизация. Държавата претендираше за общо 52,2 млн. лв.. Това следва от решение на Върховния касационен съд, който отхвърли настояването на Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК) да бъде анулирано решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (АС при БТПП) от декември 2021 година, с което той се произнесе за неустойката. Новината заяви.

" Кей Джи Маритайм Шипинг " АД е корабната компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. През 2008 година тя купи " Параходство Български морски флот " АД. Претенцията на страната за малко над 52 лв. бе поради неизпълнени задължения по приватизационния контракт - най-много за обезпечаване на избран тонаж на корабите в декадата след приватизацията.

Фирмата покупател на БМФ пое 13 групи отговорности за идващите 10 години: опазване на главната активност и статут на сдружението, вложения в нови кораби, поддържане на избрана бройка на личния състав, поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1 300 000 DWT и така нататък

Но след приватизацията на БМФ се развихри международната финансова рецесия. Това забави вложенията на новия притежател на параходството и по тази причина обновяването на корабите се забави. При раздържавяването над 50% от плавателните съдове на БМФ са били на възраст над 25 години. По данни на сдружението все още то има флот от близо 1 500 000 DWT при междинна възраст на корабите от 7 години.

По арбитражното дело бяха направени две подробни сложни експертизи, разпитани са очевидци на страните и са признати десетки писмени доказателства. От тях излиза, че има съществено разминаване сред данните - корабособственикът твърди, че е преизпълнил проекта, а в документите на АППК е била регистрирана с над 200 хиляди тона по-малка товароносимост.

Сега с решението на висшия съд влиза в действие решението на арбитража. Производството пред висшия съд продължи към година. По искане на АППК висшите съдии даже сезираха Конституционния съд с искане да бъде оповестена за противоконституционна анулацията на наредба от Закона за интернационалния търговски арбитраж (ЗМТА), която е реалност от януари 2017 година Става дума за премахването на несъгласието с публичния ред на Република България като съображение за анулация на арбитражни решения. Конституционен съд обаче отклони настояването като неприемливо. После АППК опита да отнесе случая и до Съда на Европейски Съюз в Люксембург, само че висшият съд отхвърли това искане.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР