Държавата предприема мерки срещу недостига на инсулин и детски ваксини.

...
Държавата предприема мерки срещу недостига на инсулин и детски ваксини.
Коментари Харесай

Липсващи лекарства и ваксини: Как ще бъде преодолян дефицитът у нас?

Държавата подхваща ограничения против дефицита на инсулин и детски ваксини . Реакцията на здравното министерство идва след лавината от сигнали на пациенти до bTV, че не могат да си набират нужните лекарства.

По информация на фармацевти у нас липсват трайно седем типа инсулин, а проблем с доставките има при най-малко още три типа. Това на практика са повече от половината инсулинови препарати, предлагани на пазара у нас.

„ Ние играем на котка и мишка. Историята с неналичието на инсулин не може да продължава по този начин “, сподели проф. Илко Гетов

По мотив недостига на инсулин, в студиото на „ Тази заран “ зам.-министърът на опазването на здравето съобщи, че „ управляващите си играят на котка и мишка с производителите и дистрибуторите на медикаменти “. Министерството прикани фармацевтичния бранш да направи всичко належащо за предпочитано осъществяване на нужните за българските пациенти количества.

Веселина Грозева е диабетик. Той употребява инсулин, за чиято липса bTV описа още преди месец. С вяра обикаля аптеките в Пловдив, след известието, че в страната ни ще бъдат доставени нужните количества. Опитите му да откри животоподдържащия медикамент остават без триумф. Едва съумява да се достави с инсулин предишния месец.

В аптеките има дефицит и на други медикаменти за диабет, споделят фармацевтите

„ С дребна помощ от ендокриноложката - при нея съумях да намеря някаква резервичка. Тя ми дава. Другото, което върша, е да навеждам дозата си до най-малко, само че това постанова смяна в диетата ми на хранене, тъй като при по-малко инсулин съвсем не би трябвало да се храня, с цел да имам естествен живот “, изяснява Веселина.

Не е наясно обаче какво ще прави този месец, защото количествата ѝ от ресурси свършват. „ Навсякъде му дават отговор: „ Сменете си инсулина “. След като попитах, дали имат концепция какво значи това за организма ми, ми дадоха отговор, че по този начин или другояче няма различен вид “, добавя дамата.

Смяната на типа инсулин постоянно става под лекарско наблюдаване. Лекарите обаче поучават при трайна липса да не се чака и да се премине към различен тип инсулин.

Омбудсманът сезира здравното министерство

„ Това е обвързвано с покачването на кръвната захар. Не би трябвало да се позволява. По-добре да се размени, в сравнение с да се спре и да се чака доставката на към този момент наставления инсулин “, безапелационен е доктор Цветан Гатев, ендокринолог в Александровкса болница.

А в аптечната мрежа трайно липсват общо седем типа инсулинови препарати. „ Това значи циркулиране по аптеките, промяна на лечението. Понякога им остава малко, разменят си ги между тях и по този начин оцеляват “, изяснява Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

В здравното министерство също ежедневно постъпват сигнали за изчезнал инсулин. Ето за какво от държавното ведомство оповестиха, че ще бъдат взети ограничения.

Това съобщи за bTV заместник-здравният министър проф. Илко Гетов

„ Това се случва, тъй като избран тип инсулин отпадна от забранителния лист за успореден експорт и сега по наши сведения препаратът се задържа по складовете за реализирането му като успореден експорт. Има план за смяна на Закона за лекарствените артикули – ще въведем от идната година електронно определяне на всички лекарствени артикули по лекарско наставление за всички тези проблеми да бъдат решавани “, изясни зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

А за пациентите остава вярата, че в случай че въпреки всичко сменят типа инсулин, то новата форма няма да попадне в листата с дефицитните препарати.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР