Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия в

...
Държавата предлага три варианта за изплащане на втората пенсия в
Коментари Харесай

Какви са вариантите за пенсии от частните фондове?

" Държавата предлага три разновидността за погашение на втората пенсия според от средствата, насъбрани в партидата ни - пожизнена, разсрочено заплащане и еднократно. Този добре структуриран законопроект поставя завършек на двегодишен труд. Универсалните фондове по предписание ще изплащат пожизнена пенсия ", разяснява Владислав Русев, основен изпълнителен шеф на ПОД Алианц България, в предаването " Бизнес старт " с водещ Живка Попатанасова.

" Трите типа заплащания са подбудени от това, че през 2021 година първите, които ще придобият право на пенсия от повсеместен фонд, ще имат не повече от 19 година застрахователен стаж. Част от тях няма да са събрали задоволителни натрупвания, които да разрешават изплащането на пожизнена пенсия в логичен размер. Затова е поставена долна граница от 15% от минималната пенсия - т.е. към 35 лева ".

" При по-малко от 15% се реализира разсрочено погашение. Има и трета група - хората с насъбрани сума под трикратния размер на минималната пенсия. Хората с дребни натрупвания не биха придобили право на пенсия от първия дирек ", посочи гостът.

" Размерът на пенсията през 2021 година ще се пресмята на база натрупвания. Става дума за 18 000 дами. 1/4 от тях ще получат пожизнена пенсия. Около 20% от тях ще имат натрупвания под този предел, който да разрешава еднократно погашение на средствата. Основната част от тези хора не са в България. В момента обезпечените лица у нас са 2,8 млн., а тези с партиди в универсалните фондове са над 3,5 млн. ".

Владислав Русев посочи значимостта на акуратното съкращаване на държавната пенсия. " В механизма на правене на редукция има два съществени минуса. В момента редукцията на пенсията за избралите да се обезпечават в повсеместен фонд е 20%, а би трябвало да е не повече от 6% ", добави той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР