Държавата прави опит да събуди спящите акции, които милиони от

...
Държавата прави опит да събуди спящите акции, които милиони от
Коментари Харесай

2 милиарда лева чакат много българи да си ги приберат, но те дори не знаят за съществуването им, срокът е до...

Държавата прави опит да разсъни " спящите акции ", които милиони от нас купиха при всеобщата приватизацията. Много от притежателите на бонови книжки обаче не са наясно имат ли нещо, или не.

``
реклама

„ Повдигали сме този въпрос още преди 2-3 години. Министерството на финансите като наш главен акционер поде самодейността и я поддържа ”, разяснява шефът на Централния депозитар Васил Големански в утринния блок на bTV.

„ Всички тези активи, които са акции, добити с боновите книжки, към сегашния миг се водят в регистъра на Централния депозитар. Дори човек да е изгубил боновата си брошура в регистъра има запис ”, разясни той.

Чрез електронна услуга всеки може да ревизира в Централния депозитар какви акции има.

„ Съветът ми е хората да изчакат, тъй като концепцията е оповестена за публично разискване. Предвидено е една година да има осведомителна акция, в която да бъде припомняно на хората, че имат активи и какво могат да създадат с тях ”, сподели още Васил Големански.

По предварителни планове към 2 милиона българи имат акции посредством тези бонови книжки за към 2 милиарда лв.. Идеята е всеки притежател на акции да ги трансферира към определен от него вложител в границите на една година. Ако не го направи, спящите бумаги автоматизирано ще отидат в особено основан фонд. Собствеността като дял във фонда ще се пази 5 година, само че в случай че и по-късно притежателят не си ги потърси, парите му ще се национализират и ще отидат в Сребърен фонд.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР