Държавата повери на логистичния холдинг “Геодис” организацията на доставката на

Държавата повери на логистичния холдинг “Геодис” организацията на доставката на ...

L'Opinion: Руските АН-124 носят от Китай маски на французите.


Държавата повери на логистичния холдинг “Геодис” организацията на доставката на милиони маски, които бяха поръчани от Франция в Китай. Първата партида пристигна в понеделник следобед, а друга се очаква тази седмица.

Надземният мост за доставка на маски от Китай се предоставя от “Геодис”, филиал на Френските железници , по искане на кризисната група, сформирана от Министерството на здравеопазването. Тази компания, избрана от държавата, трябва да транспортира товар от 10 000 кубични метра, което е повече от пирамидата на Лувъра.

Първият самолет от град Шенжен кацна в понеделник следобед на летище “Ватри” (департамент Марна) с 255 палета товари (половината от обема на бъдещите пратки). Става дума за 8,5 милиона маски ... което е достатъчно за ден и половина. Планирани са общо 16 партиди, четири на седмица, пише "Поглед инфо".

В неделя министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви, че Франция очаква доставки от един милиард маски до края на юни.

Видеокадрите, продадени в понеделник, може да изглеждат изненадващи, тъй като китайските маски пристигнаха на борда на транспортен самолет Ан-124 на руската компания “Волга-Днепър”.

“Геодис” взе под наем два самолета: около милион евро на полет, тоест общо около 15 милиона. Компанията отбелязва, че имаха късмета да намерят на пазара два самолета на достъпни цени, които да осигурят въздушен мост.

Ан-124 е един от най-големите самолети в света. Той може да превозва до 150 тона товари, а максималното му тегло при излитане достига 400 тона.

Френските военновъздушни сили не разполагат с такива машини и те редовно прибягват до услугите на частни чуждестранни изпълнители, за да осигурят стратегически транспорт до места на военни операции, например до Сахел.

Критика

Експертът по въздушен транспорт, с който L'Opinion се свърза, критикува избора на “Геодис”, тъй като Ан-124 е много скъп и не е пригоден за такова леко и крехко натоварване.

Кутиите не могат да се подреждат една върху друга, за да не се смачка нещо или да се загуби половината от товара. „Необходимо беше да се наеме Boeing 747-800 като приоритет, в който може да се натоваря 21 милиона маски на две нива“, добавя той, като отбелязва, че „Ан-124 са най-добрият самолет в света за превоз на тежки товари, както военни, така и цивилни, в големи обеми и с бързо натоварване. "

Друг събеседник твърди, че би било възможно да се използват самолетите на “Еър Франс”, които сега все още са бездействащи поради липсата на пътници.

“Геодис” се грижи за транспортирането на маски и съхранението им в своите складове. След пристигането си във Франция те са под контрола на жандармерията, която осигурява безопасността и геолокализацията на камионите.

“Геодис” работи в рамките на държавна поръчка, подписана през 2016 г. със Службата за обществени поръчки, както и по споразумение, сключено с Министерството на здравеопазването преди 15 години.

Тоест, не става дума за набързо сключено споразумение, въпреки че страните вероятно са сключили допълнително споразумение за доставката на китайските маски.

Работата с китайците не винаги е лесна. И така, един от участниците казва, че веднъж доставчикът нарушава споразумението един час преди определеното прехвърляне на маските ... Да не говорим за риска от дефектни продукти, с които Холандия трябваше да се сблъска наскоро.

Превод: В. Сергеев

Източник: blitz.bg